Hopp til innhold

– Vi må rive både gulv og vegger

For fjerde gang ble kjelleren til Trond Ole og Brit Christin fylt med vann. Nå må de totalrenovere hele etasjen.

- Vi må rive både vegger og gulv etter denne oversvømmelsen.

– Vi hadde gått på jobb, men da sønnen skulle gå, så han at det piplet inn vann utenfra. Da ringte han og ga oss beskjed. Da hev vi oss rundt fordi vi visste hva som kom til å skje, sier Trond Ole Paulsen.

Det begynner å bli en stund siden sist, men en oversvømt kjeller er ikke noe nytt i huset på Hinna. For fjerde gang har kjelleren blitt fylt med vann.

Trodde problemet var løst

– Sist var for femten år siden, da sto vannet en halv meter opp på veggen, det gjør det ikke i dag. Men den gang ble det gjort store utbedringer på avløpssystemet i Sørmarka. Vi har jo sett at det har regnet kraftig de siste femten årene, og vi trodde problemet var løst. Men det har det altså ikke, sier Paulsen.

Og mens NRK er i kjelleren fortsetter vannet å stige. Allerede er det ti centimeter opp på veggen, og skadene er allerede gjort. Nå gruer Brit Christin Paulsen seg til byggearbeidet som venter.

– Vi vet hva som ligger foran oss nå, det blir et halvt år fremover i tid med mye byggearbeid. Både gulv og vegger må rives, så det er mye jobb å gjøre, sier hun.

Det er tette ventiler og sluk på en idrettsbane lenger opp i terrenget, mot Sørmarka, som gjør at vannet kommer inn i kjelleren. Men arbeidet med å åpne opp, og få vannet vekk tar sin tid.

  • Sjekk værmeldingen for der du er HER.

Mangler utstyr

– Det blir nok travelt for oss utover dagen. Vi må bruke det utstyret vi har, men vi klarer ikke å ta toppene med det utstyret vi har. Så nå må vi få tak i utstyr fra andre aktører, sier Martin Edland i Brannvesenet i Sør-Rogaland.

For lite utstyr er problemet også nede i den oversvømte kjelleren. Der står Kay hov, også han fra brannvesenet, og venter på utstyr for å pumpe alt ut.

– Det stiger og kommer mer inn hele tida, nå må vi prøve å suge opp snart, sier Hov.

Det er ventet mer regn utover dagen, og det er allerede meldt om vannskader i kjellere i Haugesund og i Stavanger. I Sokndal kommune har fylkesvei 501 blitt stengt for personbiler på grunn av oversvømmelse.

NVE har sendt ut flom- og skredvarsel langs kysten. Og det verste været skal komme sør for Stad og sørover til Vest-Agder.

Brannvesenet sier til NRK rundt klokken tolv at arbeidsmengden har avtatt litt, etter at morgenen har vært svært travel.