Hopp til innhold

Raunes tapte igjen mot ConocoPhillips

Også lagmannsretten mener at Raunes fiskefarm sitt krav mot ConocoPhillips er foreldet. Men oppdrettsbedriften står fast på at oljegiganten har forurenset Vatsfjorden og vil anke til høyesterett.

AF Decom hogger opp gamle oljeinstallasjoner ved anlegget i Vats

AF Decom har på oppdrag fra ConocoPhillips hogget opp plattformdekk fra Ekofisk på sitt anlegg i Vats.

Foto: Miljøvernforbundet

– Problemet med dette er at vi ikke får vist hvor galt det er og hva som egentlig skjer, for retten sier saken er foreldet og behandler ikke det den faktisk handler om, sier styreleder i Raunes fiskefarm, Karl Johan Lier, til NRK.

Raunes fiskefarm mener ConocoPhillips er skyld i forurensing i Vatsfjorden i Vindafjord, og krever 70 millioner kroner i erstatning, slik at de kan flytte fiskefarmen til et annet sted. Raunes er i dag ikke i drift på grunn av det som hevdes er forurensing.

Men Gulating lagmannsrett har konkludert med at saken er foreldet – det samme som tingretten kom fram til i februar i fjor. Oppdrettsbedriften har bestemt seg for å anke dommen fra Gulating lagmannsrett.

Skulle har saksøkt samtidig

I likhet med tingretten, mener lagmannsretten at Raunes fiskefarm skulle ha krevd erstatning fra ConocoPhillips samtidig som de saksøkte AF Decom i 2008, for at kravet skulle ha vært gyldig (se fakta).

– Den gangen var det snakk om rystelser og steinstøv i forbindelse med sprengning, det var ikke snakk om strukturell forurensing – som utslipp av kvikksølv og radioaktive stoffer, sier Lier.

– Så på den tiden synes vi det var mer naturlig å gå på AF Decom, men når den strukturelle forurensningen kom fram og vi visste hvilke plattformer dette kom fra, da bestemte vi oss for å gå på ConocoPhillips, forklarer han.

AF Decom

AF Decom i Vatsfjorden er en av svært få som kan hugge opp gamle deler fra Nordsjøen. Her fra da de hugget opp en lastebøye fra Statfjord-feltet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Men lagmannsretten mener de to sakene handler om det samme, og har i stedet konkludert med at Raunes må betale oljeselskapet nær 1.5 millioner kroner i saksomkostninger – og 350.000 kroner til AF Decom. Dette kommer på toppen av saksomkostningene på 1,2 millioner fra tingretten.

– Raunes fiskefarm har ingen framtid hvis vi ikke får penger til å flytte til annen lokasjon, sier Lier.

ConocoPhillips: – Fullstendig grunnløst

Kommunikasjonsdirektør i ConocoPhillips, Stig Kvenseth, avviser at oljeselskapet er skyld i at Raunes måtte flytte.

– Det som må være klart er at AF Decom har alle tillatelser til å drive virksomheten i Vats. De har utslippstillatelser som er innenfor rammene, sier han.

– Vi har ment at det søksmålet her har vært fullstendig grunnløst, og er selvfølgelig fornøyd med at lagmannsretten har opprettholdt tingrettens dom, sier Kvenseth.