Pus skal tvangsmerkes

Alle katter i kongeriket skal få eget personnummer.

Balder fra Folkestad i Volda troner på toppen

Norske myndigheter vil ID-merke alle huskatter i landet

Foto: Gaute Myhren Kornberg

Norske myndigheter vil ID-merke alle huskatter i landet.

Det kan innebærer samlede utgifter på flere hundre millioner kroner for norske katteeiere i årene fremover og trussel om bøter dersom påbudet ikke følges opp.

Forslaget om ID-merking blir nå sendt ut på høring. Det åpner for å avlive katter som ikke merkes.

Slutt på hjemløse katter

Det finnes om lag 600 000 katter bare i Norge og du finner dem over alt. De fleste har en eier, men mange er aldri blitt registrert. Kun 20 prosent av alle katter i Norge er i dag ID-merket.

Nær en halv million er uten ID-brikke. Det skal det nå bli slutt på, krever norske myndigheter.

- Man ønsker å oppnå at katter som kommer vekk fra eierne sine lettere kan bringes tilbake og ikke ende opp som forvillede hjemløse katter.

Det sier seksjonsleder i Mattilsynet Torun Knævelsrud.

Vi må få lovfestet sterilisering og kastrering av kattene. Det er den eneste måten å få bukt med problemet med hjemløse katter.

Kari Mills, Dyrebeskyttelsen i sør-Rogaland

Forslaget som nå er ute på høring vil trolig tre i kraft tidlig på nyåret og få konsekvenser for katteiere over hele landet. Det er imidlertid ikke dem forslaget tar hensyn til.

- Det er først og fremst av hensyn til kattene. Dessuten vil det lette arbeidet for Mattilsynet og for frivillige organisasjoner når det gjelder å bringe katter tilbake til eiere, finne nye hjem til dem, eller eventuelt å avlive dem, sier Knævelsrud.

- Går ikke langt nok

Kattunger

Kattungene skal få adresse og personnummer.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Mangeårig leder av Dyrebeskyttelsen i sør-Rogaland, Kari Mills, hilser tiltaket velkommen.

- Det er kjempebra og det er på tide!

Hun har i årevis tatt seg av hjemløse katter. Derfor er hun glad for at det blir tvangsmerking. Forslaget går imidlertid ikke langt nok mener hun.

-Vi må få lovfestet sterilisering og kastrering av kattene.Det er den eneste måten å få bukt med problemet med hjemløse katter, sier Mills.

Hvert år fødes det nye 50 000 katter i Norge som vil kreve merking. Forslaget om ID-merking – hvor katter får adresse og eget personnummer – vil innebære enorme utgifter.

Mattilsynet beregner utgifter på 600 kroner pr katt eller 30 millioner kroner i året for nyfødte katter. I tillegg kommer merkingen av flere hundre tusen katter som i dag ikke er registrert.

Hva synes du om tvangsmerking av norske katter?

Flere nyheter fra Rogaland