Hopp til innhold

Psykolog sammenligner skjermbruk med dop

Det er det samme for hjernen om man blir slapp av hasjrøyking eller for mye skjermbruk, mener psykolog.

Mobiltelefoner

Over halvparten av dagens ungdommer sier de har et skjermbruk på over fire timer hver dag.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I en tidligere versjon stod det «Over halvparten bruker skjerm mer enn fire timer hver dag.» Artikkelen er nå korrigert med «Over halvparten bruker skjerm tre til fire timer hver dag eller mer».

– Det heter jo sosiale medier, men om det er så sosialt vet jeg ikke, sier Ina Skiftestad fra Haugesund.

Hun starter dagen med å skrolle seg gjennom sosiale medier og avslutter kvelden med det samme. 18-åringen er ikke alene om å velge mobilen som en av sine beste venner.

83 prosent av elevene på videregående skole bruker mer enn to timer foran en skjerm daglig, viser ferske tall fra årets Ungdata-rapport. Over halvparten bruker skjerm tre til fire timer hver dag eller mer. En markant økning fra 2015.

Illustrasjon av deprimert kvinne og mobiltelefon
Foto: Henrik Bøe / Illustrasjon

Samtidig viser undersøkelsen at stadig færre ungdommer er ute sammen med venner om kveldene.

– Mobilen er et fantastisk virkemiddel å bruke i hverdagen, men alt med måte. Man må bruke det riktig, sier 18-åringen.

Får uskilt hormonet dopamin

Psykolog Trond Hegglund møter jevnlig pasienter som sliter med mobilavhengighet.

– Ungdommer er preget av den følelsen man får når man har spist seg stappmett. Da får man utskilt lysthormonet dopamin, blir giddalaus, og orker ikke å gjøre noe før man blir sulten igjen, sier han.

trond hegglund

Psykolog Trond Hegglund.

Foto: Kristian Risanger / NRK

Ifølge Hegglund reagerer hjernen likt på avhengighet av rusmidler og avhengighet av sosiale medier og mange likes.

– Om barnet ditt får en slapp livsstil av å røyke hasj eller av å sitte sju timer om dagen på You Tube eller sosiale medier, går stort sett ut på det samme, mener han.

Isolerer seg

Psykologen er ikke i tvil om at overforbruk av sosiale medier, noe han definerer som mer enn to timer daglig, er skadelig.

– Mange blir deprimerte. Vi sammenligner oss nemlig med det vi ser, og vi bekymrer oss over at vi ikke er gode nok, mener han.

Ifølge Ungdata-undersøkelsen rapporterer flere unge om lettere psykiske helseplager. 26 prosent av elever på videregående oppgir at de er mye plaget av ensomhet.

– En del ungdommer begynner tidlig å isolere seg. Det de helst har lyst til er å sitte alene med telefonen sin eller skjermen sin. Dette gjør at det sosiale livet blir stadig vanskeligere, sier Hegglund.

– Vil gå seg til

Mens noen roper varsko, er det andre som er opptatt av å ikke sykeliggjøre den økte skjermbruken.

Egon Hagen

Psykolog Egon Hagen.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– De fleste er enige om at det kan være lurt å legge fra seg telefonene noen ganger. Samtidig er det slik at framtiden vår vil bli styrt av flere skjermer og mer IT. Vi må vokte oss vel for å romantisere alt som var tidligere, sier psykolog Egon Hagen.

Hagen mener justeringer vil ta tid.

– Det vil kanskje etter hvert gi mer status å være utilgjengelig, sier Hagen.

Fransk dokumentar fra 2018. Treåringen er stum og har autistiske trekk. Etter få dager utan dataskjermer snakker han. Hva gjør digitale medier med oss?

Fransk dokumentar fra 2018. Treåringen er stum og har autistiske trekk. Etter få dager utan dataskjermer snakker han. Hva gjør digitale medier med oss?

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg