Hopp til innhold

Prisen for å leie studentbolig fryses

Dette semesteret har det vært mulig å få studentbolig på dagen i Stavanger fordi det er blitt billigere å leie på det private markedet. I tillegg sliter Studentsamskipnaden med å holde på leietakerne.

Studentboligene på Bjergsted

I disse nye studentboligene i Bjergsted har det stått ledige parboliger i vår. Det har vært mulig å leie dem på dagen, om ønskelig.

Foto: Kathinka Skott Hansen / NRK

– Studentene har mye å velge i nå, både hos oss og på privatmarkedet. Tidligere har det vært mange som har havnet langt nede på ventelistene hos SiS Bolig, og heller blitt henvist til privatmarkedet, hvor det har vært kamp om beinet, sier daglig leder i SiS Bolig, Øyvind Lorentzen.

Han tror utfordringen kan bli å finne nye leietakere dersom de boende studentene velger å flytte ut, fordi de slutter på studiene eller finner en annen bolig. Tiltaket som iverksettes for å holde på leietakerne, er å fryse leieprisene.

Fryser månedsleien

Situasjonen denne våren er helt ny for Studentsamskipnaden i Stavanger. De har vært vant til ventelister gjennom hele skoleåret, og benyttet seg av disse når boliger har blitt ledige. Det nye boligmarkedet har ført til tiltak i favør av studentene.

– Vi har frosset prisene på månedsleien det kommende skoleåret, og vaskeri vil fra 1. august inngå i den samme prisen, sier Lorentzen.

De siste årene har leien for en studioleilighet, som har egen kjøkkenkrok og bad, økt 200 kroner i måneden hvert skoleår, og prisen for hver klesvask har vært 15 kroner. Skoleåret 2016/2017 vil ikke prisen øke.

Leder i SiS Bolig, Øyvind Lorentzen, synes at det dårlige markedet er positivt for studenter

Daglig leder i SiS Bolig, Øyvind Lorentzen, bekrefter til NRK at månedsleien på studentboligene i området Stavanger/Sandnes fryses.

Foto: Kathinka Skott Hansen / NRK

Tildeles boliger allerede

15. april var den første fristen for å søke studentboliger, og SiS tildeler i disse dager ledige boliger etter loddtrekning blant dem som har søkt innen fristen. Derfor kan ikke Lorentzen gi NRK et eksakt tall på hvor mange studentboliger som står ledige for øyeblikket. Likevel er det kjent at det tidligere i vår har vært mulig å få bolig på dagen, om ønskelig.

Positivt å bo i studentbolig

Studentorganisasjonens leder, Anine Klepp, synes tiltaket fra SiS Bolig sin side er positivt. Hun bor selv i studentbolig, og hvis hun skulle ønske seg andre tiltak gjennomført, ville det heller gått på det sosiale.

Anine Klepp

Leder i Studentorganisasjonen, Anine Klepp.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Jeg tror det er veldig positivt at studenter bor i studentboliger, men det burde satses på enda større engasjement rundt det sosiale. Selv om vi har husverter som skal jobbe for dette, tror jeg det er viktig å få i gang noen kampanjer og tiltak som går på å samle studentene, sier Klepp.