Hopp til innhold

– Skjegg er best for en manns verdighet

Etter tiår med rent ansikt, velger stadig flere menn å la skjegget gro. – Samfunnet har fått et nytt og mer positivt syn på menn med skjegg, mener stylist.

Populært med skjegg

Stylist Tom Ur Kjørsvik hjelper NRKs Einar Espeland med å trimme skjegget.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– Skjegget uttrykker den mandighet og posisjon som et hankjønn er ment å ha fra naturens side, sier Anders Kvåle Rue.

Han er over gjennomsnittet opptatt av skjegg, og har skrevet en egen bok om temaet. Selv har han hatt skjegg siden han var 20 år, og er glad for at flere velger det samme.

Anders Kvåle Rue

Anders Kvåle Rue.

Foto: Privat

– Dette er en positiv trend. Barbering er et kunstig rituale, sier han.

– Inne i en revolusjonær periode

Fra historien kjenner vi flere framtredende personer som lot skjegget gro. Trenden har kommet og gått i århundrer, og ifølge Kvåle Rue er det egne kjennetegn på de periodene den dukker opp.

– Ser vi på hvilke historiske epoker som har vært prega av barbering, og når skjegget har fått vokse fritt, viser det konsekvent at skjegget kommer fram i revolusjonære og frihetselskende perioder, sier han.

– Den siste var hippie-perioden, med sine protester mot det materialistiske samfunnet. Da kan vi jo spørre oss hva det er med vår tid som er revolusjonært.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Den siste revejakta

Nicolai Cleve Broch spiller Robert i filmen 'Den siste revejakta'. Handlingen er lagt til 1970/80-tallet, da hippienes tiår gikk mot slutten. Hippie-stilen er tydelig hos karakteren.

Foto: Filmweb

Nytt syn på det å ha skjegg

Stylist Tom Ur Kjørsvik har jobba i mange år med å barbere menn. Han merker helt tydelig at mange nå lar være å ta alt bort.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby har latt skjegget gro.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– De siste årene har det ikke vært særlig trendy med skjegg, men nå har det kommet tilbake for fullt, sier stylisten.

Selv tror han årsaken er at samfunnet har fått et annet syn på det å ha skjegg.

– Inntil nylig har skjegget blitt sett på som uryddig, men nå ser vi at dette snur i motebildet. Det handler om at menn skal være menn, noe vi både ser i reklamer og på kjendiser, blant annet flere av OL-utøverne, sier han.

– En som barberer seg kommer mer i skyggen

Forfatter Anders Kvåle Rue mener at det historisk sett er sterke karakterer som særlig understreker sin posisjon med spesielle mustasjer eller skjeggfrisyrer.

– Dette ser vi blant annet med personer som Henrik Ibsen. En mann med skjegg står fram som den han virkelig er, en som vil erobre verden. På den andre siden kommer en som barberer seg mer i skyggen, og pranger ikke med hvem han er. Skjegg er best for en manns verdighet, sier han.

Blir ikke det litt for generelt å si i dag?

Henrik Ibsen (1828-1906)

Henrik Ibsen med sitt karakteristiske kinnskjegg.

Foto: Scanpix / Scanpix

– Det burde kanskje vært det, men jeg tror ikke menn bevisst går inn for å etterligne kvinner når de barberer seg. Det er snakk om påvirkning fra samfunnet, og om å kontrollere hankjønnet, sier han.

– Brukte litt maskara i skjegget

NRKs Einar Espeland har også kasta seg på skjegg-trenden. For drøyt to uker siden bestemte han seg for å slippe det ut for første gang i en alder av 50 år. Tirsdag fikk han hjelp med trimming av stylist Tom Ur Kjørsvik.

– Når du først skal slippe ut skjegget, går det fort litt i alle retninger. Derfor er det viktig å klippe det ned litt etter kort tid. Nå tar vi bort villmann-looken, og da ser det mye bedre ut når det vokser ut igjen, sier Kjørsvik til Espeland.

Han understreker at det er mange frisyrer på skjegg, så hver mann må finne sin egen stil.

– Alle har ulik skjeggvekst og farge i skjegget. Selv brukte jeg litt maskara i starten, for å få det mørkere. Klippingen er heller ikke alltid like enkelt, om du skal gjøre det selv, siden alt blir speilvendt. Det viktigste er å bruke en god maskin med kam på, råder stylisten.