Hopp til innhold

Polske familier er redde for barnevernet

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Men i Polen vokser frykten for det norske hjelpeapparatet.

Polske familier frykter barnevernet

►SE VIDEO: – Vi har en annen måte å oppdra barn på enn det norske familier har, men det forstår ikke barnevernet, sier Gosia Strociak.

Det er flere polske miljøer uttrykker som utrrykker mistillit til barnevernet i Norge. Det bekrefter også barnevernet.

– Norske myndigheter er ikke gode nok til å lytte eller til å tolke kulturforskjeller, sier polske Gosia Strociak.

Gosia Strociak

Gosia Strociak mener barnevernet ikke viser forståelse for den polske kulturen.

Foto: Erik Waage / NRK

Hun viser NRK et nyhetsinnslag som har blitt sendt på polsk TV. I innslaget forteller en polsk familie om at de ble fratatt barnet sitt mens de var i Norge, og at de derfor har flyttet tilbake til hjemlandet igjen.

– Polske barn er mer lydige enn norske, og vi mener ikke alltid at barna har rett, sier Strociak.

Hun er morsmålslærer og kjenner det polske miljøet godt.

– Vi har rett og slett en annen måte å oppdra barn på, men det forstår ikke barnevernet, sier polakken.

Får støtte fra venstrepolitiker

På en konferanse på Universitet i Stavanger i dag, fortalte venstrepolitiker Abid Raja at han også mener barnevernet bør ta større høyde for at ulike kulturer behandler barn ulikt.

– Det er mange gode måter å oppdra barn på, og det er ikke barnevernet sin rolle å bestemme hvilken måte som er best, sier Raja.

Abid Raja

Venstrepolitiker Abid Raja var i dag på Universitet i Stavanger.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Han er klar på hva han mener barnevernet skal gjøre, og ikke gjøre.

– Barnevernet skal gripe inn hvis barn ikke har det psykisk eller fysisk bra. Hvis barn ikke får oppfølging, da skal barnevernet gripe inn. Barnevernet skal ikke gripe inn hvis en familie fra en annen kultur velger å oppdra barn på en måte som norske familier vanligvis ikke gjør, sier venstrepolitikeren.

– Vi er der for å hjelpe

I Sandnes kommune startet de i mai et prosjekt kalt «etnisk barnevern», nettopp for å bli bedre på å møte familier som har en annen kulturell bakgrunn enn den norske.

– Barnevernet er ikke et særlig positivt ord i samfunnet vårt, og for mange kulturelle familier oppleves barnevernet som et skremselsord. Det er ikke bra, og det bør vi absolutt ta inn over oss, sier Marit Klemp Stephansen som er fagleder for prosjektet.

Stephansen er samtidig klar på at barnevernet alltid forsøker å gjøre det som er best for barnet.

– Vi går inn i familier for å hjelpe. Vi går inn for å sjekke at alt er slik det skal være. Vi er ikke ute etter å ødelegge familier, sier hun.