Hopp til innhold

Politimann alene på skarpt oppdrag

Bemanningen i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt blir dårligere og dårligere.

Video Politibemanning

Med store avstander og 13 kommuner å dekke, er mange kommuner i praksis uten dekning på nattetid. Politibetjent Terje Heldal har opplevd å måtte håndtere skarpe oppdrag helt alene.

– Jeg har jo opplevd å komme alene nattetid til to gjerningspersoner i en stjålen bil der de angriper meg med skytevåpen. Det er ikke trivelig å måtte håndtere det alene innledningsvis, sier Heldal.

Kun to på jobb nattetid

Terje Heldal

Politibetjent Terje Heldal.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Enkelte netter er det kun fire tjenestefolk på jobb i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, som består av 13 kommuner i to fylker og har 145.000 innbyggere.

Det skriver Politiets fellesforbunds fagblad Politiforum.

Etter det NRK kjenner til har i enkelttilfeller bare vært to personer på jobb på nattetid.

– Vi er presset når det gjelder bemanning. Vi er få som skal gjøre mange oppgaver og har et relativt stort distrikt. De oppgavene som faller innenfor arbeidstiden må de som er på jobb utføre der og da. Vi er få, og da blir det et stort press på de som er på jobb, sier Heldal.

Går ut over forebygging

Hva går bemanningssituasjonen utover?

– Det går ut over proaktivt arbeid, altså forebygging, det å kunne være til stede på pressområdet. Det går også utover det å kunne planlegge den daglige tjenesten. Den må ofte vike for uforutsette hendelser, sier politibetjenten.

Ifølge Heldal blir belastningen til tider veldig stor for politifolkene som er på jobb. Dette går også utover trivselen.

– Det er en stor slitasje, og i lengden vet vi at det ikke er bra. det kan resultere i at de søker seg til andre jobber. Gjerne innen politiet, men uten skiftbelastningen og ordensbelastningen. Det er ikke plass til alle på kontoret, så da kan det hende at de som ikke vil være på gata må være på gata, sier Heldal.

– En anstrengt ressurssituasjon

Edgar Mannes

Edgar Mannes er politiinspektør i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Politiledelsen i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt er fullt klart over at det på enkelte nattskift er få folk på jobb.

– De har nok vært i en spesiell situasjon hvis de har opplevd det, men vi har bemanningstall som gir oss bedre dekning enn som så, sier politiinspektør Edgar Mannes.

Han forteller at politidistriktet ikke har råd til å ha flere i arbeid.

– Vi opplever at vi har en anstrengt ressurssituasjon og stadig leder etter smarte måter å være kostnadseffektive på. Det får konsekvenser for bemanningen på tidspunkter, sier han.

Nest dårligst i landet på bemanning

Årsaken til situasjonen er at Haugaland og Sunnhordland politidistrikt kommer nesten dårligst ut av alle politidistriktene i Norge når det gjelder bemanning i forhold til folketallet.

– Vi har den nest siste plassen i landet når det gjelder bemanningsfaktor og bevilgede midler per innbygger, forteller Mannes.

Ledelsen i politidistriktet hadde i går en gjennomgang av neste års budsjett sammen med Politidirektoratet. Det viser en reell nedgang fra i år. Det er altså ingen bedring i sikte foreløpig

– Situasjonen er slik den er. Vi må gjøre det beste ut av det. Vi skal uansett hvor mye eller lite ressurser vi har gi best mulig polititjeneste til befolkningen her. Likevel ser vi at vi blir mer sårbare når bemanningsfaktoren går ned, og vi må ta på alvor de konsekvensene dette har får våre ansatte når de må jobbe med høyere turtall, sier Mannes.

Skal presse på for økt bemanning

Per Sandberg

Per Sandberg er nestleder i Frp og leder av justiskomiteen i Stortinget.

Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX

Per Sandberg fra Fremskrittspartiet er leder av justiskomiteen på Stortinget. Han er klar over den vanskelige situasjonen i politidistriktet.

– Det eneste jeg kan love er at vi jobber med statsbudsjettet i Stortinget og vi får en salderingsproposisjon. Det man kan love der er å legge press på slik at vi får økt de totalt bevilgningene for å bemanne opp de utsette distriktene, slik som Haugaland- og Sunnhordland, sier Sandberg.

– Det er ledige betjenter som har gått ut av politiskolen i år som kan kanaliseres til de politidistriktene som er mest utsatt, legger han til.