Hopp til innhold

Politiledelsen uenig med egen inspektør som kaller fremmedfrykt for rasjonell

Politiinspektør utløser både raseri og begeistring med en kronikk om innvandrere og kriminalitet som tar av i sosiale medier. Ledelsen i politidistriktet mener ytringsfriheten også gjelder politiansatte.

Utne Pettersen

Politiinspektør Thomas Utne Pettersen mener politiet bruker mer og mer ressurser på kriminelle utlendinger.

Foto: Thomas Halleland

– Jeg skrev kronikken fordi jeg mener vi ser en utvikling som skaper bekymring. Politiet må bruke mer og mer ressurser på å iretteføre og etterforske kriminalitet begått av utlendinger.

Slik svarer politiinspektør Thomas Utne Pettersen på NRK sitt spørsmål om hvorfor han skrev kronikken som stod på trykk i Haugesunds Avis tidligere denne uken.

– Jeg synes ikke dette har kommet godt nok frem i debatten tidligere.

– Er det politietetatens oppgave å skape en sånn debatt som du bidrar til her?

– Det er et betimelig spørsmål, men jeg mener at dette er et så viktig spørsmål at de som sitter nærme kriminaliteten må bidra i debatten, sier politiinspektøren.

Kronikken til Utne Pettersen er delt utallige ganger på ulike sosiale medier, også av innvandringsminister Sylvi Listhaug.

«Reelle utfordringer»

Hun skriver: «Vi må diskutere de reelle utfordringene, ikke stikke hodet i sanden! Flott at denne politimannen tør å ta opp realiteten i sin jobb, samtidig som det er alltid viktig at vi ikke skal skjære alle over en kam».

Politiinspektør Thomas Utne Pettersen trekker i sin kronikk i Haugesunds Avis fram en rekke eksempler på det han mener gjør «skepsis til flyktninger og asylanter» ...«høyst rasjonelt og berettiget»

Han skriver blant annet:

«Undertegnede er opptatt av kriminalitetsbekjempelse – og et av de viktigste enkeltstående tiltak Norge kan gjøre for å begrense kriminalitet er å begrense innvandringen.»

Åpenhet

– Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet i kronikken. Han har et ansvar for sine meninger, og det må han stå for. Det betyr ikke at vi som ledelse nødvendigvis er enige i det han sier.

Det sier Gøril Våland, som er fungerende politimester i Sør-Vest politidistrikt. Hun forteller at ledelsen i politidistriktet var kjent med innholdet i kronikken før den kom på trykk.

Les også: – Sikkerhetsrisiko at så mange er her med falske papirer

Les også: Nesten 7.000 asylsøkere fra i fjor ikke fullregistrert

– Vi ønsker å være et politidistrikt der vi praktiserer en kultur som er preget av åpenhet, og at folk skal få lov til å ytre seg og når de er politiansatte, sier Våland.

– Mye mer nyansert

Fungerende politimester Våland presiserer at den norske ytringsfriheten også gjelder for politiansatte.

– Er det riktig at det er utlendinger som står for en stor del av kriminaliteten i distriktet.

– Jeg mener at kriminalitetsbildet er mye mer nyansert enn det kronikken gir uttrykk for, sier Våland.

Gøril Våland

Gøril Våland, som er fungerende politimester i Sør-Vest politidistrikt, forteller at ledelsen i politidistriktet var kjent med innholdet i kronikken før den kom på trykk.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Tusenvis av delinger på sosiale medier

Kronikken har som nevnt vakt stor oppmerksomhet på sosiale medier. Mens noen støtter Utne Pettersen, har han også fått krass kritikk fra andre. Blant annet skriver bloggeren Gunnar Roland Tjomlid at det politiinspektøren skriver er unyansert og misvisende:

Tjomlid skriver :

« ... det første som slår meg er hvor uprofesjonelt det er for en høytstående representant for politiet med en slik ensidig, subjektiv, kildeløs og surrete tekst som bygger opp under fremmedfrykt».

– Det er ikke en vitenskaplig kronikk jeg har skrevet så det er sikkert noen feil. Jeg håper ikke at det skal drepe debatten. Tallene har jeg fra fengslene. Budskapet er klart. Jeg har fått enormt med støtteerklæringer fra både innsiden og utsiden av etaten, sier Utne Pettersen.

– De fleste meldingene går på at det er så godt at noen endelig tør å gi beskjed. Da mener jeg at vi har et demokratisk underskudd hvis ingen skal kunne ta dette opp. Jeg ser at jeg har blitt kalt useriøs av folk som sitter på Stortinget. Det er derfor folk ikke tør å ta det opp. Jeg føler jeg har gitt så mange eksempler fra både nasjonalt plan og fra egen portefølje at folk skjønner at ting ikke er som de skal, sier han videre.

Utne Pettersen tror og håper kronikken ikke nører opp under fremmedfrykt og rasisme.