Politiet advarer mot ranere på byen

I helgen ble Odd Kåre Bjerga slått i bakken og ranet i Stavanger. Han ble først kontaktet av en «lokkedue». Politiet ber nå folk være på vakt mot slike bander.

Odd Kåre Bjerga

Sent søndag kveld ble Odd Kåre Bjerga overfalt av to menn i Nedre Dalgate i Stavanger. Han er glad han kom fra hendelsen uskadd.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland

– Jeg gikk langs gaten på vei hjemover. Så kom det to personer mot meg fra bak et tre. De hoppet på meg så jeg havnet i bakken. En hånd i lommen, og så var de borte. Fem sekunder tok det, forklarer Odd Kåre Bjerga.

Han er tilbake i Nedre Dalgate i Stavanger sentrum der han ble ranet på vei hjem fra byen, sent søndag kveld.

Kontaktet av «lokkedue»

Men det skjedde noe før den ubehagelige opplevelsen i Nedre Dalgate. Ifølge Bjerga ble han kontaktet av en mørkhudet kvinne ved en kiosk i Vågen, som sa hun skulle i samme retning. På veien møtte kvinnen to menn som hun snakket med.

Kristian Johansen

Ifølge Kristian Johansen, fungerende politistasjonssjef i Stavanger, har det skjedd lignende ran tidligere, hvor en kvinne først tar kontakt med en person, før ranere slår til.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland

– Hun snakket norsk til meg, men et annet språk til disse mennene.

Få sekunder etter dette møtet forsvant også kvinnen, forteller Bjerga.

– Jeg tenkte ikke mer over det fordi jeg var jo på vei hjemover. Så kom de samme mennene som hun hadde truffet i Østervåg mot meg. Jeg tenkte fremdeles ikke særlig over det der og da, men jeg forstår jo nå at planen var å rane meg, sier Bjerga.

Bjerga er ikke i tvil om at de tre personene samarbeidet.

Artikkelen fortsetter under videoen

Politiet ber folk være på vakt mot bander som raner folk på byen. I helgen ble en 64-åring slått i bakken og ranet i Stavanger.

Kjent mønster

Han har nå vært hos politiet for å se på videoer fra overvåkningskameraer. Mønsteret for måten ranerne gikk frem på, er kjent av politiet: En «lokkedue» og to som utfører ranet.

– Vi har hatt tilsvarende hendelser tidligere somre der det har vært en kombinasjon med en kvinne som har tatt kontakt med den fornærmede, og hvor det har dukket opp menn i etterkant, sier Kristian Johansen, fungerende politistasjonssjef i Stavanger.

Og for Odd Kåre Bjerga sitter opplevelsen i fortsatt.

– Hvis jeg ikke hadde hatt noen penger, hadde de gjerne slått meg halvt i hjel. Siden de fikk det de var på jakt etter, er jeg heldigvis uskadd.