NRK Meny
Normal

Elevene låst inne da lærer så mann med våpen

Politiet i Stavanger gikk i ettermiddag til væpna aksjon etter melding om at det var avfyrt skudd i nærheten av en ungdomsskole. Skolen tok situasjonen alvorlig, og slapp ikke elevene ut før situasjonen var avklart.

Smiodden skole

En lærer ved Smiodden skole var i kontakt med mannen i skolegården. Den 23 år gamle mannen kom syklende inn, helt mot slutten av skoledagen, med det som viste seg å være et falskt våpen.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

Politiet ble kontaktet klokka 13.30 torsdag, etter at en lærer ved Smiodden skole i Stavanger så en mann med våpen inne i skolegården. .

Kort tid etter ble en 23 år gammel mann pågrepet i nærheten av skolen. Mannen bar det som viste seg å være et falskt våpen.

Kobler ikke mannen til smellene

– Mannen hadde kommet syklende inn i skolegården, og læreren observerte et håndvåpen. Personen syklet ut av skolens område, og kort tid etter hørte læreren to smell som ble oppfatta som skudd, sier operasjonsleder Henning Andersen til NRK.

Politiet har ikke grunnlag for å koble mannen til smellene som er hørt.

– Var mannen truende på noe slags måte?

– Det har jeg ingen opplysninger om, annet enn at læreren reagerer på at det er en mann inne på skolens området med det som ser ut som et våpen, sier Andersen.

Elevene har framstått veldig rolig. Det har ikke vært snev av panikk eller redsel å spore i elevgruppen. Heller ikke hos skolens ansatte...

Wenche Handegaard, rektor

Mange patruljer til stedet

– Etter intensivt søk i området ble gjerningsperson pågrepet i Alkeveien, uten dramatikk, opplyser Andersen.

Mannen på 23 år hadde en våpenkopi, som nå er beslaglagt.

Alkeveien

Den 23 år gamle mannen ble pågrepet i Alkeveien, som ligger like i nærheten av skolen.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

Politiet rykket ut med flere patruljer for å lete etter mannen.

– Det gjør vi ved slike meldinger. Vi har jo også friskt i minne hendelser ved skoler som har skjedd den siste tiden, sier han.

Lærerne kommer sammen

Læreren som oppdaget mannen i skolegården, var på vei fra klasserommet til arbeidsrommet.

– Mannen spurte henne: «Kjenner du meg igjen?», mens han sykla forbi. Vi vet ingenting om det er en tidligere elev, men tok situasjonen alvorlig, da læreren observerte det som ligner på et våpen, forteller rektor Wenche Handegaard.

Alle elever ble holdt innendørs, og dørene ble låst. Rektoren ved Kvernevik skole, barneskolen i nærheten, hadde mellomtiden tatt kontakt etter at mannen ble observert også der.

– Elevene har framstått veldig rolig, og det har ikke vært snev av panikk eller redsel å spore i elevgruppen. Heller ikke hos skolens ansatte, sier rektoren.

Intervju med rektoren på Smiodden skole i Stavanger, Wenche Handegaard, forteller hva som skjedde da en lærer så en mann med våpen i nærheten av skolen.

VIDEO: Wenche Handegaard, rektor ved Smiodden skole, om hvordan skolen håndterte episoden.

– Det har ikke vært en reell trussel mot elever og ansatte, og det er viktig å få fram, legger hun til.

Lærerne skal torsdag gå gjennom situasjonen i et møte.

Kriseteam tilbyr hjelp

Skolen sendte kort tid etter hendelsen ut følgende beskjed til elevenes foresatte:

Til informasjon: Det ble i dag observert en mann med våpen i skolens nærområde. Politi ble varslet og elevene holdt inne til situasjonen var klarert. Politiet har tatt hånd om personen som hadde et ufarlig våpen. Elevene ble sendt hjem etter at rektor hadde informert om hendelsen.

Smiodden skole i Stavanger

Alle elever ble samlet etter hendelsen, og fikk detaljert informasjon om hva som hadde skjedd.

Stavanger kommune har tilbudt hjelp fra kriseteamet til begge skolene.