– Det hender at folk faller i sjøen

Mange båtturister og et stort alkoholinntak kan være en farlig kombinasjon. Derfor er beredskapen ved kaien i Haugesund betraktelig styrket under Sildajazz.

Folkeliv på Sildajazz i 2011

Mange båter som ligger utpå hverandre er en del av bybildet under Sildajazz i Haugesund. Dette bildet er fra 2011.

Foto: Tanja Krangnes / Redningsselskapet

Per Arne Lindvik

Per Arne Lindvik er sikkerhetsansvarlig i Sildajazzen.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Folks holdninger er veldige viktige, og det er veldig sjelden at vi må påtale ting i båtene, for de er veldig flinke til å passe på, sier sikkerhetsansvarlig i Sildajazzen, Per Arne Lindvik.

Han mener at båtfolket bør ta ansvar når de besøker festivalen, for med så mange båter som nå ligger i indre kai er det ekstra viktig å være føre var. Selv går de runder for å sjekke om folk har alt på stell.

– Hvar er det som er viktigst å passe på?

– Det er for eksempel bruk av bart lys om bord som ikke er lov, grilling er ikke lov og heller ikke terrassevarmere. I tillegg får de sikkerhetsinformasjon fra oss om hvordan de skal forholde seg.

Bergen Kreds

Både brannvesen, redningsselskapet og frivillige fra Røde Kors er engasjerte i tillegg til politiet. Her er Redningsselskapet sin Bergen kreds.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Mange drikker alkohol

Fortøyning er også noe de har fokus på, noe som er viktig dersom det kommer sterk vind.

I natt måtte politiet veise vekk fire personer fra indre kai, i sammenheng med festivalen. For det er ingen hemmelighet at det konsumeres mye alkohol under festivalen, noe som gjør at sikkerhetsvaktene må være ekstra på vakt.

– Når det ligger fem til seks båter utpå hverandre og noen skal ta seg frem og tilbake på båtene. Dersom det alkohol og stiletthæler inne i bildet så hender det at folk faller i sjøen, og det kan være kritisk. Alkohol og båtliv er dårlig kombinasjon, det vet vi, men også når båtene ligger til kai, kan det være farlig.

Erik Pedersen er blant dem som gjester festivalen i fritidsbåt. Han prøver å tenke sikkerhet så godt han kan.

– Det er veldig positivt at det er så mange folk fra Røde Kors rundt på kaiene. Det blir konsumert en god del alkohol og med kaier rundt hele sundet er det bra at de er så godt bemannet. At de kommer og kikker inn i båtene for å se at vi har det bra synes jeg er helt fint.

Båtar på Indre kai

Båtene blir fortøyd utpå hverandre. Det blir derfor en balansekunst å komme seg ut til den ytterste.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK