Nærmere formel 1 enn noen nordmann

Racerføreren fra Jæren ber fans, sponsorer og medier være tålmodige.

Pål Varhaug

Pål Varhaug (20) debuterer i GP2-hovedserien til helgen.

Foto: Bilsport

Nærmere formel 1 har ingen nordmann vært når racerfører Pål Varhaug (20) debuterer i GP2-hovedserien til helgen.

Rogalendingen ble i vinter historisk da han kjørte inn til poeng i GP2 Asia. Nå starter alvoret på trinn 2 (bak formel 1) i Tyrkia.

Les også: Nærmere målet om formel 1

Les også: - Vi kan måtte rømme landet

– Nivået er ekstremt høyt

– Egentlig forventer jeg ikke så mye. Målet er å skaffe et resultat og sette standarden for resten av sesongen. Den største utfordringen blir tidskjøringen (fredag), sier Pål Varhaug til NTB.

20-åringen er den første nordmannen noensinne i GP2. Serien er definitivt stedet å være for dem som ønsker å tre seg gjennom nåløyet og omsider møte Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Jenson Button, Lewis Hamilton og co. Av årets 24 formel 1-førere har ti vært innom GP2.

Pål Varhaug

Pål Varhaug har forberedt seg til debuten i GP2 i smulator i Frankrike.

Nærmest før Varhaug kom Norges mestvinnende racerfører gjennom tidende, Tommy Rustad.

– Det er viktig at fans, sponsorer og mediene er tålmodige nå. Man vinner ikke GP2 i første forsøk, for nivået er ekstremt høyt, mener STCC-føreren.

Simulator

I forberedelsene til debuten har Varhaug sittet dagevis i simulator ved teamets base i Frankrike.

DAMS-teamet er rekrutteringsteamet til Renault og er blant få lag som har simulatormulighet i GP2.

– Det bør være en fordel å være godt forberedt. Tidskjøringen blir den vanskeligste delen for meg som er helt ny i GP2. Det tar tid å lære seg å utnytte bilen maksimalt, men jeg har allerede nå et løpstempo som matcher de aller beste, hevder Varhaug.

Les også: Norsk seier i historiens første GP3

Les også: Fikk karbonbit i øyet

Er man uheldig i kvalifiseringen og må starte langt bak i det første løpet, blir det straks vanskeligere å ta poeng. Poengfordelingen er slik at man helst må komme på poengplass og være blant de åtte beste i det første løpet, for å ha sjanse til å ta poeng også søndag.

Den yngste

26 førere stiller til start i årets GP2-sesong, og kun et fåtall av disse er nybegynnere i GP2. De færreste kan matche CV-en til Varhaug, som i 2008 ble den yngste mesteren noensinne i italiensk formel Renault. Da var nordmannen yngre enn tidligere deltakere som Felipe Massa og Robert Kubica.

Les også: Køyrde ut av banen, bilen knuste

I fjor ble han historisk med seier i det første GP3-løpet noensinne. Stallkameraten Romain Grosjean kjørte formel 1 for Renault i 2009, og han kjører nå GP2 for å returnere til øverste nivå.

Løpshelgen starter fredag med fritrening og kvalifisering (tidskjøring). Lørdag kjøres det et løp over 32 runder, mens søndagens løp går over 23 runder.