Påbudt sneglekamp for hageeiere

I Danmark kan bekjempelse av den såkalte mordersneglen bli lovpålagt.
Det skjer neppe i Norge.

Mordersnegle
Foto: Dragland, Lene Li / Aftenposten

Danskene kan bli lovpålagt å bekjempe den plagsomme Iberiasneglen i hagene sine.

Miljøminister Connie Hedegaard overveier å utstede et påbud til danske hageeiere om at de skal bekjempe "dræbersnegle" i hagene sine skriver Jyllandsposten.

I vårt Landbruks og matdepartement får NRK opplyst at man der ikke oppfatter dette som en aktuell problemstilling nå.

Sommerhet snegledebatt i Danmark

Den danske miljøministerens utspill kommer etter en lang og fantasifull politisk debatt i Danmark om bekjempelsen av det som sør for Skagerak heter "dræbersnegler".

Det har haglet med alt fra fleipete, til forholdsvis alvorlig mente forslag, i de danske avisene. Stig Elling, som representerer det konservative partiet, foreslår å sette inn arbeidsledige i kampen mot sneglene.
Forslaget kom etter at Danmarks Naturfredningsforening har kritisert regjeringen for å svikte innsatsen mot "dræbersneglene".

Mordersnegl

En dansk ingeniør har lansert en saltskinne av plast for å stanse 'dræbersneglenes' hageinvasjon.

Foto: Ole Knudsen


I den andre enden av den politiske skalaen har SFs leder Villy Søvndal foreslått å sette inn 60 000 medlemmer av det danske Hjemmeværnet i kampen mot hageterroristene.

SFs gruppeformann, Ole Sohn, foretrekker på sin side hvitløg, chili og kaffegrut som våpen i kampen mot sneglene.

Neppe valgkampssak i Norge


De danske sosialistenes partikollega i Norge, Hallgeir Langeland, sier spøkefullt at hans beste råd og tips mot snegleplagen er å bo i blokk, slik han selv gjør!

I Landbruksdepartementet viser man til at landbruksminister Terje Riis-Johansen nylig sa at han vil trappe opp forskning for å få økt kunnskap om bekjempelse av Iberiasneglen.

I forbindelse med et forskningsprosjekt ved universitetet i Bergen sa landbruksministeren at Iberiasneglen kan bli et økende problem, også i det profesjonelle hagebruket.