NRK Meny
Normal

Ordføreropprop mot ny skole på Bryne

– Vi er bekymret over det som skjer på Jæren, sier ordfører i Sauda, Laura Seltveit (Ap).

Laura Seltveit

Laura Seltveit, orfører i Sauda, har sammen med åtte andre ordførere signert et opprop mot en ny videregående skole på Bryne.

Foto: NRK

– Vi blir bekymret når vi hører hva som er i ferd med å skje på Jæren, sier ordfører i Sauda, Laura Seltveit (Ap).

Sammen med åtte andre ordførere fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Rogaland, tar hun til orde mot en ny videregående skole på Bryne.

– Alle unner Jæren en topp skole, men det blir for dyrt. Vi mener Bryne vil få en skole på høyde med de andre videregående skolene i Rogaland ved å rehabilitere eksisterende skoler, sier Seltveit.

Oppfordret til boikott av rød-grønne

Forrige uke oppfordret næringslivstopper på Jæren til boikott av rød-grønne partier som vil skrinlegge planene for en ny videregående skole på Bryne.

Det bekymrer Laura Seltveit.

– Skolen vil føre Rogaland inn i en gjeldshengemyr. Vi frykter at det vil gå ut over utvikling og drift av de andre skolene i fylket, sier hun.

En ny videregående skole på Bryne vil bli 600 millioner kroner dyrere enn oppussing av eksisterende skoler. Ap, SV, Sp og Venstre har tidligere påpekt at opprusting vil være et fullgodt alternativ.

– Prisforskjellen vil ha stor betydning for fylkeskommunens fremtidige økonomiske handlefrihet, sier Seltveit, som mener det vil være lite midler igjen til regional- og næringsutvikling ved bygging av en ny skole.

– Høyre uten hemninger

Ordførerne mener Høyre, Krf og Frp ikke bekymrer seg over den høye prislappen på skolen.

– Vi ordførere er litt overrasket over at de politiske partiene som påberoper seg å være økonomisk ansvarlige, vil føre fylkeskommunen ut i stor gjeld. Det ser vi på med uro i forhold til alle andre oppgaver som skal løses i fylket, sier Seltveit.

– Uklokt utspill

Ivar Tangeraas, Høyres ordførerkandidat i Sauda, har lite til overs for Arbeiderparti-ordførerens utspill.

– Dette synes jeg var et uklokt utspill, som er med på å splitte nord og sør, sier han.

Tangeraas frykter at saken vil svekke velviljen til Sauda videregående skole.

– Når man tenker på hva vi har fått av fylkeskommunen gjennom alle år, bør vi takke og bukke, og unne Bryne en ny skole, mener han.

I 2007 vedtok fylkestinget at en ny skole på Bryne skal stå klar i 2013-2014. Planleggingen er allerede godt i gang for den nye skolen, og Tangeraas vil ikke bryte avtaler som allerede er inngått.

– Jeg er opptatt av å holde avtaler og gi de unge en god skole. Det er viktigere enn at vi får litt mer gjeld, og må kutte andre steder, sier han.

Det vil bli holdt folkemøte om den nye skolen i Høghuset på Bryne klokken 19.00 onsdag.