Hopp til innhold

Opposisjonen kastet ut av politisk møte

– Jeg opplevde det udemokratisk for å si det pent, sier Daria Maria Johnsen fra opposisjonspartiet MDG, etter at Høyre kastet opposisjon ut av et åpent møte.

Rådhuset i Stavanger
Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Sahfana M. Ali

Sahfana M. Ali er medlem i Kommunalutvalget for levekår i Stavanger.

Foto: Magnus Stokka

Søndag kveld tropper de opp. Opposisjonspolitikerne Daria Maria Johnsen fra Miljøpartiet de grønne, Frode Myrhol fra Folkeaksjonen mot bompenger, og Sahfana M. Ali fra Arbeiderpartiet. De er invitert til åpent møte med presentasjon og spørsmålsrunde om budsjettet for levekårsfeltet i Stavanger. Men de får ikke komme inn.

– Jeg kom inn døra og hørte bare nei, nei og måtte gå ut, sier Johnsen.

Sammen med de andre opposisjonspolitikerne ble hun bedt om å gå. Dette var et møte for posisjonen der de skulle stille spørsmål til administrasjonen i forhold til sitt budsjett.

– Det vil si at de har muligheten til å stille direkte spørsmål og få svar der og da. Det får ikke vi muligheten til, og det var jo poenget med møtet, sier Ali fra Arbeiderpartiet.

Ber om forklaring

Frode Myrhol

Frode Myrhol i Folkeaksjonen mot bompenger.

Foto: Eirin Larsen/NRK
Daria Maria Johnsen
Foto: Elmer Johnsen

Det er finansstyret i Stavanger kommune som har vedtatt at hvert politiske utvalg skal ha egne møter med presentasjoner av hver enkelt områdes budsjett.

Ali forteller at hun hadde signalisert at hun ikke skulle gå på møtet, men at hun ombestemte seg. Men hun og de andre fikk ikke komme inn.

– Dette er overhodet ikke bra, og dette bør ordføreren komme med en forklaring på senest i morgendagens gruppeledermøte før Bystyremøtet, skriver Frode Myrhol i en mail til gruppeledere, ordfører og politisk sekretariat.

Han stiller og spørsmål ved hvem som betaler for at administrasjonen sitter en time søndag kveld til fri disposisjon for posisjonen.

– Dette er en storm i et eggeglass, sier leder for levekårsutvalget, Kåre Reiten (H).

– De hadde ikke spørsmål

Kåre Reiten

Kåre Reiten er leder for levekårsutvalget.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Reiten forteller at posisjonen satt i opp mot en time sammen med administrasjonen før de fortsatte sitt arbeid med budsjettet alene.

–Men at dere skal få stille spørsmål alene, uten at opposisjonen får være med, er det greit?

– De hadde ikke spørsmål selv.

– Men de har vel rett på å være tilhørere, og få samme informasjon?

– Det kan vel godt være at de kunne fått høre. Det var kanskje galt, sier Reiten.

– Hvem betaler for at administrasjonen stiller opp søndag kveld?

–Jeg er ganske sikker på at vi ikke får noen regning på dette, det koster ikke kommunen noe, sier Reiten.

Han henviser til at de fra administrasjonen som var til stede jobber nesten døgnet rundt, og sender mailer til langt på kveld uten at de får overtidsbetalt for det.

Han understreker at han hadde snakket med SV og Ap i forkant av møtet, og trodde det var avklart at det ikke var nødvendig å komme. Men invitasjonen ble sendt ut til alle.

– Jeg opplevde dette som udemokratisk for å si det pent, sier Johnsen.