NRK Meny
Normal

Forstår ikke oljekritikken

Mens bransjen jubler er miljøvernere skeptiske til det nye oljefunnet i Nordsjøen. – Dette forstår jeg ikke, sier Ketil Solvik-Olsen i Frp.

Ketil Solvik-Olsen

Ketil Solvik-Olsen forstår ikke at noen kan være negative etter den siste tidens oljefunn.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / SCANPIX

Kanskje så mye som 1.200 millioner fat olje kan ligge gjemt i sanden på Aldous Major og Avaldsnes. Statoil og svenske Lundins kombofunn fikk det til å klø i fingrene til både leverandører og politikere da nyheten sprakk i går.

Men Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet sa da at han håper oljen blir liggende, for så å lettere komme seg videre til et nullutslippssamfunn.

Les også: - Bør stoppe mas om Lofoten

– Jeg synes det er ganske rart at når landet finner store naturressurser til mange hundre mrd. kroner så er noen bekymret over dette. Vi bør juble og glede oss over dette, sier Ketil Solvik-Olsen i Frp.

Les også: - Dette betaler pensjonene våre

Solvik-Olsen er representant i Stortingets energi- og miljøkomité, og jobber med disse spørsmålene daglig. Nå er han oppgitt over skepsisen som finnes hos miljøorganisasjonene.

Stopp med kull først

– Hvis en mener at CO2-utslippene er det store problemet så må man stoppe utvinning av kull lenge før man stopper utvinning av olje. Her må de velge sine slag riktig, sier Solvik-Olsen.

Gro Brækken

Gro Brækken i Olf vil fremdeles åpne Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Det var i vår at svenske Lundin fant det da relativt betydningsfulle Avaldsnesfunnet, men lite visste de da at de var på sporet av noe stort.

For to uker siden kom nyheten om at Statoil hadde gjort et stort funn like i nærhetene, og nå er det klart at funnene henger sammen. Dette betyr at Norges syvende største oljefunn gjennom tidende er en realitet.

For industrien er dette gode nyheter.

– Disse funnene gir en ny optimisme for operatørselskapene og leverandørindustrien, og viser at petroleumsnæringen er en næring for fremtiden, sier Gro Brækken, administrerende direktør i OLF.

Les også: Enorme oljeverdier utenfor Hammerfest

Aldous-funnet

Bare 140 kilometer vest for Stavanger har Statoil funnet store mengder olje.

Foto: Statoil

Fortsatt Lofoten og Vesterålen

For Frederic Hauge, leder i Bellona, var nyheten ikke så gal at det ikke var godt for noe. Han håper dette stopper maset om Lofoten og Vesterålen.

Les også: Stor glede etter enormt oljefunn

– Det er heller ingen grunn til å la være å tenke på Lofoten og Vesterålen. Der skal man også prøve å utvinne de energiressursene som finnes. Vi må selvsagt ha en god diskusjon på hvilket regelverk og krav som skal ligge til grunn sånn at miljørisikoen blir minst mulig i forhold til verdiskapningen vi kan få, sier Solvik-Olsen.

Les også: Mangler folk til de viktige jobbene i nord

Også Brækken i Olf sier seg enig med stortingsrepresentanten.

– Havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen er områder næringen kan komme raskt i gang med aktivitet og det er i disse havområdene næringen tror det er størst muligheter for å gjøre betydelige funn, sier Gro Brækken.

Statoil skal neste uke starte boring på naboprospektet Aldous Major North, og kan dermed øke tallet på funnet med 300 millioner fat om suksessen fortsetter.

Funnene i Nordsjøen betyr ny stor utbygging for Statoil og Lundin, som for øvrig og har selskap av oljeselskapene Det norske, Petoro og Maersk Oil & Gas.