Hopp til innhold

Her går Vivians drøm i oppfyllelse – ved hjelp av helt fremmede

Frivillige kjørte 25 mil for at Vivian Brosvik skulle få oppleve fjellet. Nå vil Ønsketransporten hjelpe folk i hele Norge.

Vivian Brosvik fra Bergen får hjelp av Ønsketransporten, og kommer seg på fjelltur.

DET STØRSTE ØNSKE: Vivian Brosvik fra Bergen får hjelp av Ønsketransporten, og kommer seg på fjelltur.

Foto: Marte Skodje / UiS

– Jeg har savnet å gå i fjellet. Det er lydene og stillheten. Og følelsen av ro i kroppen.

Vivian Brosvik fra Bergen er 40 år og firebarnsmor. For fire år siden fikk hun diagnosen ALS (Amyotrofisk Lateral Sklerose). En sykdom som hindrer henne i å gjøre det hun elsker mest.

– Jeg gikk mye i fjellet før, da jeg var frisk. Da var jeg på fjelltur hver dag, sier hun.

Vivian Brosvik før hun fikk diagnosen ALS.

FØR SYKDOMMEN: Vivian Brosvik før hun fikk diagnosen ALS.

Foto: Privat

Å komme seg opp på fjelltur er nesten umulig, og savnet etter naturen er stort.

På bloggen sin Mamma på hjul, skriver Brosvik om livet – på godt og vondt.

Vivian Brosvik med mannen Geir Håvard Sørensen, og barna Silje Marie (17), Marcus Brosvik (19), Chris Daniel (22) og Isak (4).

FIREBARNSMOR: Vivian Brosvik med mannen Geir Håvard Sørensen, og barna Silje Marie (17), Chris Daniel (22), Marcus (19) og Isak (4).

Foto: Gøril Sætre

Det største ønsket

For to år siden startet Børge Hognestad (50) og tre kamerater på Jæren i Rogaland den ideelle organisasjonen Ønsketransporten.

Med en ombygget ambulansebil, legger de sammen til rette, for at alvorlig syke mennesker skal få oppleve noe de virkelig ønsker.

Ønsketransporten med en spesialtilpasset båre.

PÅ BÅRE: Christian Christensen og Børge Hognestad i Ønsketransporten hjelper Vivian Brosvik med å sitte komfortabelt i en spesialtilpasset båre.

Foto: Ingeborg Opheim Vinge / UiS

Hognestad er sykepleier og ambulansearbeider. Hans innsats på jobb kan bety forskjellen mellom liv og død. Han arbeider med å redde mennesker, men det er først når han går av vakt, at han opplever å virkelig hjelpe folk.

– I den akutte bransjen så er det kanskje en dramatisk setting, du går inn og gjør ting og vurderinger, men du har ikke tid til å ta vare på mennesket, sier Hognestad.

Ønsketransporten på tur i fjellet.

TRETTEN PÅ TUR: Ønsketransporten, her kledd i blått, bidro til at Vivian Brosvik og familien kunne komme seg på fjellet i Bergen.

Foto: Ingeborg Opheim Vinge / UiS

Vivian Brosvik drøm om en fjelltur har levd lenge. Og da Ønsketransporten på Jæren ble kontaktet, var de ikke vanskelige å be.

En lørdag før jul satte ildsjelene kursen nordover til Bergen for å hjelpe – hjelpe en helt fremmed med å få innfridd et stort ønske.

Med en spesialtilpasset båre gjør Ønsketransporten det mulig for Vivian Brosvik å komme seg på fjelltur.

– Dette er helt fantastisk. Jeg er heldig, sier Brosvik og smiler.

Se TV-reportasjen her:

Denne reportasjen er laget på bakgrunn av produksjon tilknyttet Master i dokumentarproduksjon ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Nasjonal tjeneste

Fjellturen til Brosvik kom til etter at representanter fra organisasjonen Alltid Litt Sterkere, tok kontakt med Ønsketransporten.

– Jeg er veldig opptatt av at ALS-syke skal få en så god livssituasjon som mulig og ønsker å bidra til livsglede, sier Lien.

Målet er å gjøre tjenesten nasjonal, innen fem år. Ønsketransporten tar ikke ut lønn og håpet på politisk støtte. Like før jul sikret Stortinget dem en million kroner, over årets statsbudsjett.

Stortinget sikret Ønsketransporten èn million kroner, over årets Statsbudsjettet.

PENGESTØTTE: Her får Åshild Bruun-Gundersen, stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson (Frp), demonstrert en båre.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Ønsketransporten drives av ren idealisme for å gi verdighet. Derfor har vi sørget for penger på statsbudsjettet, sånn at de kan utvikle denne tjenesten i resten av landet, sier Åshild Bruun-Gundersen, stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson (Frp).

Isak og Vivian Brosvik

PÅ TUR: Drømmen om en fjelltur, sammen med yngstesønnen Isak (4), har levd lenge.

Foto: Marte Skodje / UiS