Hopp til innhold

ONS: større enn noen gang

Mandag går startskuddet for den 21. Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger. Oljefolket er stolte, men miljøinteressene gremmes.

ONS 2013

Frå siste ONS i 2012

Foto: ONS/Kallen

Dronning Sonja og kronprins Haakon står for den offisielle åpningen av ONS 2014. Messen er en politisk møteplass for samtaler om verdens energiframtid, og årets tema er «Forandringer».

Det er fagkonferanser, informasjon for studenter og folkefest. Men mest av alt er det oljefolk som viser seg fram:

– Forrige ONS i 2012 var en lite hyggelig opplevelse. Selvgodheten i Olje-Norge har sjelden vært på et høyere nivå enn det den var for to år siden. Jeg forventer en mer ydmyk gjeng denne gangen, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Viktig korrektiv

Tross skepsisen kommer Hauge og Bellona til å markere seg på ONS i år også, for åttende gang på rad:

– Vi ser det som viktig å være et korrektiv og bidra med motekspertise til oljenæringen. ONS er først og fremst et møtested for petroholikere, med noen få hederlige unntak, sier Hauge, som for eksempel er svært fornøyd med at Tesla-gründer Elon Musk er et av hovednavnene i år.

Frederic Hauge

Bellona-leiar Frederic Hauge med elbilen Tesla

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

– Ved å industrialisere miljøløsninger gjør Musk det Bellona etterlyser. Hans solenergiprosjekt Solar City, elbilene fra Tesla og den batterirevolusjonen som nå er i full gang, vil prege årene som kommer, sier Hauge.

Kreativt

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea er mer positivt innstilt.

– Det var veldig morsomt å gå rundt der forrige gang, så jeg gleder meg veldig, sier hun.

Thina Saltvedt

Thina Saltvedt, oljeanalytikar i Nordea

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

På det gigantiske messeområdet har nå over 1.000 aktører satt opp standene sine og prøver å overgå hverandre i kreativitet. Målet er å knytte kontakter og vekke interesse.

– Jeg håper jeg får med meg mange av standene, for det er mye å lære der om bransjen. Konkurransen om de besøkendes oppmerksomhet har gjort at mange presenterer seg interaktivt, det er mye å prøve ut, da blir det rett og slett gøy å lære noe nytt, sier Saltvedt.

Hun mener nordmenn burde være stolte av den internasjonale anerkjennelsen det ligger i at interessen for ONS øker for hver gang. Det er ventet over 60.000 besøkende fra omkring 100 land til ONS 2014.

Lillehammer-OL

I tillegg til utstillingen og konferansedelen av messen, med to parallelle sett med sesjoner, er det full festival i Stavanger by. Svært mange av selskapene har i tillegg egne arrangementer for spesielt inviterte. På en egen konferansearena kalt ONS Young, er det eget program for elever, studenter og folk som er nye i bransjen.

Leif Johan Sevland

ONS-direktør Leif Johan Sevland

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– ONS er Lillehammer-OL i oljesammenheng, og det hersker en nasjonal stolthet over at lille Norge kan levere blant det beste i verden. Vi har grunn til å slå oss på brystet og si: Jøye meg, så gode vi er, sier administrerende direktør i ONS Leif Johan Sevland. (©NTB)