Væpnet politi vokter karikaturutstilling

Dagen etter terrorangrepet mot franske Charlie Hebdo i Paris åpner nå en utstilling med omstridte karikaturer i Stavanger. Det er ingen konkrete trusler mot arrangementet, mener politiet, som har høynet beredskapen.

Væpnet politi vokter karikaturutstilling

En væpnet politipatrulje står nå utenfor inngangen til kulturhuset Sølvberget i Stavanger.

Foto: ERIK AUKLEND / NRK

– Politiet har diskuert om det er noe som tilsier at arrangementet kommer til å bli utsatt for en uønsket hendelse. Det er det ikke, sier stabsjef i Rogaland politidistrikt Egil Eriksen.

Je suis Charlie-buttons

De ansatte på biblioteket har laget buttons i forkant av utstillingen.

Foto: Sølvberget, Stavanger kulturhus

– Vi har likevel iverksatt noen tiltak. Vi skal ha en bevæpnet politipatrulje stående utenfor kulturhuset, og i tillegg har vi gjort noen skjulte tiltak. Dette er for at publikum skal føle seg trygge, legger han til.

– Føler seg trygg

Politiets møte om sikkerheten rundt karikaturfestivalen på Sølvberget er nå ferdig. De konkluderte med at arrangementet kan gjennomføres som planlagt og at politiet skal sørge for å ivareta sikkerheten. Det skal ikke være noen konkrete trusler mot arrangementet.

– Etter denne beskjeden fra politiet føler jeg meg trygg, sier biblioteksjef Marit Egaas.

Åpnet klokka 13

– Vi har et godt samarbeid med arrangøren og kommunen, og det er viktige når slike arrangementer skal gjennomføres. Nå informerer vi alle våre operative mannskaper om denne utstillingen slik at dersom det skal oppstå en situasjon er alle klare, sier Egil Eriksen.

– Utstillingen viser norske og utenlandske avistegninger, med ytringsfrihet som tema. Det er Nasjonalt senter for tegning og ytringsfrihet som har invitert avistegnere til å se kritisk på sin rolle og ytringsfrihetens utfordringer, sier Marit Egaas.

Politi utenfor Sølvberget

Politi utenfor kulturhuset Sølvberget.

Foto: ERIK AUKLEND / NRK
Åpner nytt opplevelsesbibliotek

Biblioteksjef, Marit Egaas.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– En grufull ekstra aktualitet

Utstillingen har vært planlagt lenge, og skal vise hvor farlig det kan være å jobbe som avistegner. Med det brutale angrepet mot det satiriske magasinet Charlie Hebdo i går som bakteppe, blir utstillingen langt mer aktuell enn det programdirektør i Fribynettverket, Elisabeth Dyvik, hadde håpet på.

– Jeg skulle ønsket at utstillingen ikke var så aktuell som den er. Vi som jobber med dette til daglig vet hvor aktuell problemstillingen er, og nå får den en grufull ekstra aktualitet, som jeg gjerne skulle vært uten, sier Dyvik.

– Dessverre ble det nå en veldig aktuell utstilling, etter det som skjedde i Paris ble dette plutselig en sterk markering. Vi er uansett stolte av å vise disse tegningene, sier Egaas.

Charlie Hebdo-tegning av den iranske kunstneren Mana Neyestani

Den iranske kunstneren Mana Neyestani, som stiller ut karikaturer på Sølvberget, laget denne tegningen etter terrorangrepet i Paris.

Foto: Erik Auklend / NRK