Hopp til innhold

Stor gressbrann ved Edlandsfjellet

Klokka 22 avslutta helikopteret slokkinga, og mannskapene trekker seg ut av brannområdet. Fremdeles har de ikke kontroll over gressbrannen i Gjesdal.

Gressbrann på Edlandsfjellet ved Ålgård

Brannen litt før klokka 22 søndag kveld. Brannvesenet hadde da ikke kontroll.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Gressbrann på Edlandsfjellet ved Ålgård

Brannhelikopteret var i gang like etter klokka 19.

Foto: Brannvesenet Sør-Rogaland

Brannvesenet Sør-Rogaland fikk melding om brannen, som starta på Edlandsfjellet like ved Ålgård i Gjesdal klokka 14.47. Klokka 22 brenner det fremdeles, og brannvesenet har ikke kontroll.

– Det er tre store brannfronter i området. En av utfordringene har vært at det har vært en god del vind i området. Flammene har beveget seg rundt i terrenget, og samtidig skapt en del røyk, noe som har gjort det vanskelig å få en oversikt over det fullstendige brannbildet, skriver informasjonskonsulent Gry Solem i en pressemelding søndag kveld.

Trekker seg ut av brannområdet

Brannhelikopteret avslutta slokkinga ved 22-tida. Det samme gjorde mannskapet på bakken. Årsaken er mørkets frambrudd – det er for farlig å slokke i mørket, opplyser brannvesenet på stedet til NRK.no.

Om lag 20 personer blir igjen for å holde vakt i området i natt. Slokkinga gjenopptas så snart det blir lyst.

Om lag fem kvadratkilometer hadde søndag kveld gått tapt i brannen.

Bistand både fra Bergen og Sivilforsvaret

– Brannvesenet setter inn store styrker i brannen på Edlandsfjellet i Gjesdal kommune. Skogbrannhelikopter er på vei fra Flesland, skriver Brannvesenet Sør-Rogaland på Twitter klokka 17.45.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Brannvesenet Sør-Rogaland fikk melding om gressbrannen på Edlandsfjellet ved Ålgård i Gjesdal kommune søndag klokka 14.47. Klokka 19 var brannhelikopteret på plass.

VIDEO: Brannhelikopteret var på plass like etter klokka 19, og begynte slokkinga umiddelbart.

Klokka 18.10 var et mannskap på 70 personer fra brannvesenet i aksjon. Sivilforsvarets FIG-gruppe var på vei for å bistå, og fire bønder med tankvogner deltok også i slokkinga. Brannvesenet har henta mannskap fra både Bryne, Klepp, Sandnes og Ålgård, og mannskap fra Gilja og Riska var også kalt inn søndag kveld.

Lys røyk først – så mørkere

Ifølge Stavanger Aftenblad startet brannen på grunn av en engangsgrill. Det var vedkommende som hadde fyrt opp grillen som sjøl ringte og varsla, ifølge avisa.

Fordi det brenner i utmark, var ikke brannvesenet framme før ved 16-tida.

– Vi ser mye røyk fra brannen, opplyste brannvesenets vaktleder til NRK.no like etter klokka 15.30.

Laster Twitter-innhold

Litt før klokka 16 var det mye, lys røyk på himmelen over brannstedet. Like etterpå hadde brannvesenet kommet fram til brannstedet. Klokka 16.15 hadde røyken andra farge til mørkere.

Brannen har spredt seg

Rogaland politidistrikt blir oppdatert av brannvesenet, men har også sendt personell til Ålgård.

– De har ikke kontroll, etter hva vi har fått beskjed om, sa Sølvi Ravndal operasjonsleder i Rogaland politidistrikt, til NRK.no klokka 16.50.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Brannvesenet Sør-Rogaland fikk melding om gressbrannen på Edlandsfjellet ved Ålgård i Gjesdal kommune søndag klokka 14.47. Disse bildene er tatt ved 17.30-tida. Klokka 18 hadde brannvesenet fremdeles ikke kontroll.

VIDEO: Brannvesenet Sør-Rogaland fikk melding om gressbrannen på Edlandsfjellet ved Ålgård i Gjesdal kommune søndag klokka 14.47. Disse bildene er tatt ved 17.30-tida.

Ifølge Ravndal er det ikke fare for bebyggelse, men brannen har spredt seg. Politiet har fått opplyst at brannen begynte på Edlandsfjellet. og at den har spredt seg sørover nedover fjellsida.

Brannhelikopter satt inn

Ett av to brannhelikoptre, som er satt i ekstra beredskap på Torp som følge av den store skogbrannfaren, har rykka ut for å bistå på Edlandsfjellet, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB søndag ettermiddag.

Helikopteret var på plass klokka 19, og starta slokking umiddelbart.

Artikkelen fortsetter under galleriet.

Brannhelikopteret hadde akkurat kommet tilbake på Torp etter å ha deltatt i slokkinga av en gress- og lyngbrann i Time kommune. Brannen starta lørdag kveld, og var først under kontroll i 8-tida søndag morgen.

Denne blussa opp igjen søndag kveld. Litt før klokka 21 hadde brannvesenet på ny fått kontroll over brannen.

Etter nattas brann i Time har brannvesenet advart om stor skogbrannfare i hele Sør-Norge.

Gressbrann ved Edlandsfjellet på Ålgård

Flere nyheter fra Rogaland