Hopp til innhold

Store festivalkutt i Stavanger

Stavanger kutter i støtten til anerkjente festivaler for å få den nye rockefestivalen Rått & Råde, til byen.

Kaada åpner Numusic

Kaada åpner Numusic i 2008.

Foto: Numusic

Lokalpolitikerne har kuttet støtten til flere av Stavangers mest anerkjente festivaler, og nå etterlyser de tillitsmidler fra kommunen.

Både Numusic, Nuart og MaiJazz må stramme inn, blant annet fordi en ny rockefestival har gjort innhugg i byens festivalkasse.

Hard hverdagen etter Stavanger2008

Sjefen for Numusic og Nuart, Martyn Reed, og Per Hasse Andersen i MaiJazz har hatt bedre dager som festivalsjefer i Stavanger. To år etter kulturhovedstadsåret er hverdagen tilbake.

– Det er en del ting vi kunne tenkt oss å gjøre, men det legger vi foreløpig på is, og så får vi heller se hva vi får til, sier Andersen.

Elektronika-festivalen Numusic utvidet repertoaret med klassisk samtidsmusikk i sitt tiende år, og jobber for et større årlig festspill for samtidsuttrykk i Stavanger. Men nå blir det færre samarbeidsprosjekter med kulturlivet i byen, og tilbake til den gamle klubb-tilværelsen for elektronika-menigheten, ifølge festivalsjefen.

– I 2009 fikk vi redusert budsjettet med èn tredjedel, og det er et enormt kutt, sier Reed.

Får mindre i støtte

Politikerne har fjernet den flerårige arenastøtten på 250.000 kroner til selskapet Nuproductions, som arrangerer både Numusic og den internasjonale gatekunstfestivalen Nuart. Samtidig får Numusic over 40.000 kroner mindre i festivalstøtte. Medeier i Nuproductions, Stein Bjelland, er oppgitt.

– Vi trenger penger til både å gå på jobb og til å være på forskjellige møter, og vi skriver ikke timelistene med gaffel, sier Bjelland.

Også Maijazz-festivalen må kutte og festivalen får 67.000 kroner mindre enn i fjor. Også her går kuttene ut over genreoverskridende prosjekter, som kan gi festivalen ekstra oppmerksomhet. - Synd, sier festivalsjef Per Hasse Andersen.

– Vi har litt for lite å ta av når det gjelder kommende spennende prosjektene, sier Andersen.

Gir mer til ung rock

Stavangerpolitikerne har omprioritert, og nå vil de ha en ny utendørs rockefestival i byen, selv om den forrige gikk konkurs. Festivalen Rått & Råde får 190.000 kroner, og dermed får Stavanger enda en ny festival, initiert av utenbysaktører og politikere.Andersen, som har levert jazz-festival i over tjue år, mener det er feil vei å gå.

– En klarer aldri å lage veldig mange festivaler og samtidlig å ha kvalitet, sier Andersen.

Et samlet politisk miljø i Stavanger står bak prioriteringene som gir mer til ung rock og studentkultur, sier Fremskrittspartiets Atle Simonsen, og Høyres Sissel Knutsen Hegdal.

– Det er et tilbud til det unge segmentet i byen. Hvis du ser på mange av disse festivalene, så har mange av dem et ganske markant voksent publikum, sier Knutsen Hegdal.

Gamle festivaler må tenke nytt

– Det er et problem at det eksisterer festivaler som har vært på lønningslisten til kommunen i 10-15 år, og hvor støtten bare øker. Nå må en kunne tenke nytt, og prøve å bli selvfinansiert, sier Simonsen.

– Kan dere bli selvfinansiert?

– Nei. Vi må kunne skille mellom de mer kommersielle aktørene og de som faktisk driver kulturell grunnforskning, sier Stein Bjelland i Nuproductions.

Han mener kommunen må se på de etablerte festivalene som institusjoner på linje med museer og teaterhus, og gi dem årlige penger til lønn og administrasjon, i tillegg til festivalstøtten.

Feilslått politikk

Etterbruksfondet etter kulturbyåret i Stavanger er også et eksempel på feilslått politikk, mener han, som selv har fått penger fra fondet. Han vil i stedet ha ikke-øremerka tillitsmidler til de som har vist at de fortjener det.

– Stavanger kommune må se på hva folk har gjort de siste årene, og si at det faktisk er noen som skiller seg ut, sier Bjelland.

– Vi har vist tillit til Nuproductions, Numusic og Nuart i veldig mange år. Vi har gitt dem mye penger, og jeg opplever det litt som en «krav-mentalitet» - tar vi bort litt av det de har fått av oss, så er det ramaskrik, sier Simonsen fra Fremskrittspartiet.