Hopp til innhold

Hele landet er hekta på pole dance

Oslo var først ute med pole dance, men nå har også Trondheim, Bergen, Lillestrøm, Tromsø og Stavanger hektet seg på stanga.

Video Pole dancing

Instruktør Ania Gorska (midten) følger spent med imens Sunniva Engen (venstre) og Ingrid Hagelund (høyre) prøver seg på stanga.

For få år siden var det bare strippere som drev med denne type dansing, men nå har pole dancing blitt en utrolig populær treningsform.

Ania Gorska har nylig startet den første pole dance skolen i Stavanger. Kursene er godt i gang hos PolePointe i oljebyen, og skolen har allerede en avdeling i Tromsø.

– I Tromsø er interessen kjempestor, og i Stavanger er det helt enormt. Jeg har allerede ventelister med folk som jeg dessverre ikke klarer å tilby plass enda, sier Gorska.

Tilbud om stenger i de fleste store byer

Lisa Gabrielsen

Lisa Gabrielsen driver pole dance skolen Sometimes i Oslo.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Den største og første pole dance skolen i Norge heter Sometimes, og holder til i Oslo.

– Jeg startet med utdrikningslag med pole dance i 2006, og begynte å holde jevnlige kurs året etter. Siden det har etterspørselen økt enormt, og vi jobber hardt for å ta imot alle, sier Lisa Gabrielsen.

I tillegg holder Dance2pole til hos Avancia i Oslo, og også House of ballroom og The Pole room tilbyr pole dancetrening i hovedstaden. Steg dans og trening har svært populære pole dance kurs i Bergen og Lillestrøm.

I Trondheim har det blitt holdt pole dance kurs i strippebaren Dreams, og Pole dancekurs driver pole dance undervisning i eget studio i bartebyen. PolePointe holder kurs i Tromsø og Stavanger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ania Gorska, Sunniva Engen, Pole dance

Ania Gorska viser Sunniva Engen et av elementene i pole dance.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

– Veldig hardt arbeid

Sunniva Engen

Sunniva Engen prøvde pole dancing i Stavanger.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

Mange tenker nok enda på pole dance som stripping, men det er treningen de fleste er hektet på. Pole dancing krever nemlig styrke for å holde seg oppe, men også utholdenhet og fleksibilitet.

– Det er kjempetungt. Du bruker din egen kroppsvekt, så det er trening på en helt annen måte. Folk tror kanskje at det er lett, men det er kjempevanskelig, sier Sunniva Engen.

Hun besøkte nybegynnerkurset hos PolePointe i Stavanger da NRK var på besøk, og regnet med at hun kom til å være støl i armer og bein dagen etter.

– Vi prøver å få det til å se lett ut, men det er veldig hardt arbeid. Du holder din egen kroppsvekt hele tiden mens du danser, sier Ania Gorska.

Feminin trening

Ania Gorska

Ania Gorska er instruktør i pole dance i Stavanger og Tromsø.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

– Kvinner liker å trene på en måte som får dem til å føle seg feminine. På treningssenteret trener du, men føler deg ikke feminin. Her gjør du det, og det er moro, ikke så kjedelig som når du løfter vekter på senteret, sier Gorska.

Det er liten tvil om at pole dance er en treningsform som først og fremst appellerer til jenter, men hos Sometimes i Oslo har de en mannlig instruktør og en mannlig elev.

Pole dance markedet i Norge er fortsatt voksende og Lisa Gabrielsen i Oslo er svært glad for at treningsformen også tilbys flere steder i landet.

– Jeg blir nedringt fra desperate jenter som har så lyst til å dance pole dance i Stavanger, så det var gode nyheter at det hadde blitt startet en skole der også, sier Gabrielsen.