Hopp til innhold

Trosser sykdom – sykler 6000 kilometer

Legene frarådet ham først å legge ut på verdens lengste sykkelrute. Likevel har Jone Klingsheim startet på den lange turen rundt Nordsjøen, med insulin i baklommen.

Jone Klingsheim

Jone Klingsheim fra Sandnes har brukt lang tid på å planlegge sykkeleventyret. Nå er han endelig på vei og skal tilbringe de neste månedene på sykkelsetet.

Foto: Pia Hetland / NRK

– Det er lurt å sette seg hårete mål noen ganger. Å se muligheter før man ser begrensninger, sier Klingsheim.

For ti år siden var hverdagen hans preget av overvekt, røyking og diabetes. Et langt liv som lastebilsjåfør hadde satt sine spor. De siste årene har han derimot endret sin egen livsstil drastisk. Det har ført til at dagligdagse gjøremål har blitt betydelig lettere.

– Bare det å kunne gå i trapper, og både prate og puste når jeg kommer til toppen, er en ny opplevelse for meg, forteller han.

Største utfordringen hittil

Det som startet med sykling til og fra jobb har nå blitt til flere sykkelritt og lengre turer. De neste månedene står den største utfordringen på sykkelsetet for tur.

Sykkelkart

Både kart og GPS skal hjelpe Jone Klingsheim på veien.

Foto: Pia Hetland / NRK

– Jeg kikket på ulike turmuligheter på internett da jeg fant denne ruten. Jeg viste den til kona, som svarte «hvorfor ikke?», sier Klingsheim.

Lar seg ikke stoppe av sykdom

Siden januar har Klingsheim fått treningshjelp fra søskenbarnet og tidligere OL-syklist, May Britt Våland, for å være best mulig forberedt. Åtte mil, seks dager i uken er planen.

En stor utfordring selv for de mest trente, men særlig vanskelig for Klingsheim, som fortsatt sliter med diabetes.

– Det viktigste å ha med på turen for meg er insulin. Når du sykler, forbrenner du mye energi. Dette må jeg tilpasse manuelt med blodsukker og mat.

Han har fått god hjelp fra flere hold før avreisen.

– Legene himlet med øynene da jeg fortalte om det, men de har sponset meg med det beste som finnes av utstyr.

– Så du har fått klarsignal fra legene til å dra?

– De innså vel at de ikke hadde så mange andre muligheter enn å la meg dra, ler han.

Telt blir en utfordring

Deler av ruten skal han sykle sammen med kamerater, men de fleste kilometerne skal passeres alene.

Jone Klingsheim

Alt Klingsheim skal ha med seg på turen må få plass i sykkelveskene. På bagasjebrettet ligger teltet han skal sove i.

Foto: Pia Hetland / NRK

– Det blir en utfordring. Hjemme har jeg et nettverk rundt dersom noe skulle skje. Nå må jeg være forberedt på å fikse ting på egen hånd, forteller Klingsheim.

Alenetiden er likevel ikke den eneste utfordringen Klingsheim har forberedt seg på. For å holde budsjettet på rundt 50.000 kroner blir nemlig de fleste nettene tilbrakt i telt.

– Kona er ikke i tvil om at jeg vil klare syklingen, men hun er overbevist om at jeg ikke kommer til å klare tre måneder i telt. Telt har aldri vært min ting, ler han.