Nordmann har erkjent å ha drept en person i Latvia

Mannen i 30 årene meldte seg for politiet i Oslo i går og fortalte at han hadde drept en person i Latvia. Mannen kan ikke utleveres, sier mannens forsvarer, John Christian Elden.

A general view of the Doma church and the Riga suspension bridge in Riga

En norsk mann i 30-årene er siktet for drap i Riga i Latvia.

Foto: Ints Kalnins / Reuters

– Det jeg kan bekrefte er at han er siktet for drap og har sittet i avhør i Oslo. Jeg vil ikke gå inn på detaljene i hans forklaring, utover at han er villig til å forklare seg til politiet, sier politiadvokat Stian Eskeland i Sør-Vest politidistrikt til NRK.

En norsk statsborger er siktet for drap i Latvia. Mannen meldte seg for politiet i Oslo langfredag, og han har sittet i avhør i dag. Mannen har forklart at han tidligere denne uken drepte en mann i Riga i Latvia. Mannen er i 30-årene og er registrert med bostedsadresse i Stavanger.

Stian Eskeland

Politiadvokat Stian Eskeland bekrefter at mannen i 30-årene har erkjent å ha drept en mann i Latvia.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Latvisk politi har bekreftet at de etterforsker et drap med en ukjent gjerningsperson, melder Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding.

– Jeg kan ikke si noe om hvem den drepte er utover at det er en mann. Jeg kan ikke si noe om relasjonen mellom siktede og den avdøde, sier Eskeland.

– Hvilke videre etterforskningsskritt blir tatt nå?

– Nå vil Sør-Vest politidistrikt ta over etterforskningen i løpet av de nærmeste dagene. Da vil det være naturlig å vurdere å sende personell til Riga for å samarbeide med etterforskningen til latvisk politi, sier politiadvokaten.

Norsk politi har gjennom Kripos kontakt med latvisk politi.

Mannen reiste fra Riga til Oslo og møtte opp på politistasjonen.

Nødverge

Ifølge Dagbladet skal mannen ha forklart at han knivstakk en mann til døde. Ifølge avisa skal det ha skjedd hos den avdøde natt til 15. april.

Mannens forsvarer, John Christian Elden, forklarer at mannen har sagt følgende til politiet.

– Han har erkjent å ha forvoldt en annen persons død, men at han handlet i nødverge. Han forsvarte seg mot et angrep, uten at jeg kan gå inn i detaljer. Politiet må hente inn dokumenter fra Latvia, sier han.

Mannen skal ha reist fra Riga til politihuset på Grønland i Oslo og meldte seg der for å avgi forklaring der, opplyser forsvareren.

– Han har samtykket til varetektsfengsling. Det vil foregå i Oslo tingrett søndag, før saken blir overført til Stavanger.

Kan få straff i Norge

Elden sier at mannen meldte seg for politiet i Norge fordi han har mer tillit til politiet og rettsvesenet her enn i Latvia.

– Han er norsk statsborger som har meldt seg i Norge og kan ikke utleveres. Blir det en tiltale, vil saken gå for Stavanger tingrett. Latvisk politi vil da bistå under etterforskningen selv om drapet har skjedd i Latvia, sier forsvareren.

John Christian Elden

Mannens forsvarer, John Christian Elden.

Foto: NRK

– Han har fortalt om bakgrunnen for hvor han traff den avdøde. Han var i Latvia på et ordinært besøk, ikke på noe oppdrag.

Også politiadvokat Stian Eskeland bekrefter at mannen ikke kan utleveres.

– Men dette forholdet her rammes selvfølgelig av norsk og latvisk lov slik siktelsen gjelder. Da kan vedkommende straffeforfølges i Norge.