Nervøse butikkeiere

Politimangelen i Dalane tar nattsøvnen fra butikkeierne.

Kø i gågata i Egersund

Butikkeierne i Egersund sentrum liker dårlig at det ikke er politi på vakt i helgene.

Foto: Øystein Ellingsen

Både publikum og butikkeiere i Egersund frykter nå at politimangelen i Dalane skal lokke kriminelle til byen i helgene. For tre uker siden var det ingen politifolk på vakt, og denne helgen var det bare to betjenter i de fire Dalane-kommunene.

Urmakar Stein Børge Klippen i Egersund har tidligare hatt tre innbrudd i butikken, og sover ikke rolig i helgene.

- Av og til hvis det har vært en del folk innom her som jeg har vært utrygg på som bare skal kikke og ikke skal ha hjelp til noen ting. Alle kommer jo for å kjøpe en ting eller se på en ting. Men hvis de bare kommer inn et par tre ganger så vet jeg at de er å rekognoserer. Det utslag på innbrudd nummer to for da vet vi hvem som gjorde det.

Inviterer justisministeren

Klippen er ikke alene om å være oppgitt over situasjonen. Stortingsrepresentant Gunnar Kvassheim fra Venstre har i spørretimen fått lunkne svar fra justisminister Knut Storberget, angående mer bemanning til politiet i Rogaland, og da særlig Dalane.

Kvassheim utfordrer nå Storberget til å besøke de fire langstrakte kommunene, for ved selvsyn å konstatere at to betjenter på vakt ikke er nok.

- Jeg mener justisministeren kjenner situasjonen i Dalane for dårlig. Da jeg tok opp ressurssituasjonen for politiet i Dalane så svarte han at det var en hel del penger. Hvis det kneip på, så kunne politiet komme fra Stavanger eller Sandnes. Det synes jeg er en fornærmelse så svare sånn overfor regionens befolkning, og da bør justisministeren komme hit og gjøre seg bedre kjent med situasjonen enn han tilsynelatende er.

Politireformen

Bjørn Arild Wetteland

Leder for ordens og trafikkgruppa ved politiet i Dalane, Bjørn Arild Wetteland mener det var bedre før politireformen kom i 2001.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Leder for ordens og trafikkgruppa ved politiet i Dalane, Bjørn Arild Wetteland har jobbet ved stasjonen i Egersund i 37 år. Han skylder politimangelen på politireformen fra 2001.

- Politireformen skulle gjøre politiet mer tilgjengelig, mer synlig. Desverre så har det gått akkurat motsatt vei. Da jeg begynte var det en fast politipost i hver kommune.

Bruker vektere

Mens diskusjonen om bemanning foregår, må urmaker Klippen smøre seg med tålmodighet. Han kjøper seg i likhet med mange andre næringsdrivende sikkerhet. Men klokka tikker fort mens han venter på politiet.

- Vi hadde vektere før politiet, så vi vet ikke nå hva som kommer til skje når politiet ikke har vakt i det hele tatt, om vi må stå her i fire til fem timer dersom det blir innbrudd. Jeg får ikke lov til å gå inn i butikken før politiet har vært her fordi de skal sikre spor. Hvis vi må vente på politi fra Stavanger så går det fort en time eller to.