NRK Meny
Normal

Trodde du at det var vann fra springen i denne isen? Tro om igjen.

Vanlig vann var ikke godt nok da curling-EM gikk i Stavanger for to år siden. Og når verdenscupen på skøyter skal arrangeres, skjer det på is av spesialrensa vann.

EM i curling i Sørmarka Arena i Stavanger

Da curling-EM blei arrangert i Stavanger for to år siden, kosta utøverne på is av spesialrensa vann. Denne høsten brukes vannet også til skøytebanen.

Foto: Eirin Larsen/NRK

– Da vi hadde curling-EM her, ville de egentlig at vi skulle importere vann til isen. Det slapp vi heldigvis, sier Magne Mølstre.

Norge - Finland under EM i curling i Sørmarka Arena i Stavanger

En av kampene under EM i curling i Sørmarka Arena i Stavanger i 2013. Her spiller Norge mot Finland.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Han jobber i Sørmarka Arena, og er ansvarlig for isen som curlingutøverne brukte for to år siden. Den samme isen skal skøyteløpere gå på denne helga – og den skal også bære deltakerne i verdenscupen på skøyter i januar 2016.

Kunne importert vann fra Canada

Mølstre trengte ikke å skaffe vannet helt fra Canada, som opprinnelig var kravet fra arrangørene av curling-EM, skriver fagbladet Vannbehandling fra VVS-foreningen. En bedrift på Forus, bare noen kilometer fra Sørmarka i Stavanger, greide å rense vannet slik at det kunne brukes til is proffene kunne godta.

Isen i Sørmarka Arena skal ha perfekt temperatur og hardhet for at skøyteløpernes fart skal kunne bli optimal.

VIDEO: Morten Mølstre i Sørmarka Arena i Stavanger legger siste finpuss på isen i hallen. Denne helga er det norgescup i arenaen.

Denne helga er det norgescup i arenaen, og utøverne skal forsøke å kvalifisere seg til verdenscupen i januar. For første gang preparerer dermed Mølstre helt rein is på 400-meteren.

– Det er ganske bra, det vannet vi har her i distriktet. Men det er elektroner, ioner og mye annet som gjør at glien ikke blir optimal, forklarer Mølstre.

Synes isen er bedre nå

Han er enig i at det kan virke voldsomt, men synes vannet gir en bedre is når alt kommer til alt.

EM i curling i Sørmarka Arena i Stavanger

Isen i Sørmarka Arena blir mindre energikrevende å holde med det spesialrensa vannet, forklarer Morten Mølstre.

Foto: Eirin Larsen/NRK

– Vi føler det at det er blitt bedre og hardere is. Noe annet er at vi bruker mindre energi på å holde isen hard og kald. Så det er bra for alle parter. Optimalt for drift og bruk, men også for dem som kommer hit for å gå på skøyter. De får gode forhold hele tida, sier han.

At skøyteløperne er bortskjemte, ser han ikke bort fra.

– Det handler både om varme i hallen, og kulde i isen, sier han.

Optimale forhold er ifølge Mølstre 7-8 minusgrader i isen, og 15 i lufta hallen.