Hopp til innhold

Rekordvekst for Den norske kirke

Før første gang på lenge er det ikke nedgang, men oppgang i besøkstallene for kirken. Tre prosent flere enn året før deltok ved gudstjenester, og kirkebesøket på julaften økte med hele sju prosent.

Illustrasjonsfoto kirkelig handling

Flere nordmenn enn på lenge oppsøkte kirkene i fjor.

Foto: Jarl Fr. Erichsen, Erichsen, Jarl Fr.

65.600 gudstjenestene ble holdt i fjor, 6,2 millioner mennesker deltok, og i gjennomsnitt var det 96 mennesker på hver gudstjeneste, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

– 2011 var et spesielt år, sier Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø til Vårt Land.

Åpne kirker etter 22. juli

Han henviser til 22. juli-tragedien, og den spesielle tiden etterpå.

Flere norske kirker ble fullt til randen i tiden etter terrortragedien, og kirkene ble et samlingssted for trøst og sorg.

På ulike konserter, musikkandakter og andre kulturarrangement i Den norske kirke var det 1,5 millioner besøkende.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Utøya

Over hele landet søkte nordmenn til kirkene for trøst etter 22. juli.

Foto: Andersen, Kristoffer Øverli / SCANPIX

Satsing på trosopplæring

Lindø mener den økte kirkelige deltakelsen først og fremst skyldes et langsiktig arbeid i menighetene i tillegg til satsingen på trosopplæring. Det mener også kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen.

– Vi tror gudstjenesteveksten kan være et resultat av trosopplæringsreformen. De som er involvert i trosopplæringen, og deres familier, bidrar til å øke gudstjenestedeltakelsen, sier han til avisen.

– Vi tror også at disse tallene begynner å vise utslag av gudstjenestereformen. I mange menigheter blir frivillige fra et bredere spekter i lokalmiljøet, involvert i gudstjenestelivet, legger han til.

Fulle kirker på julaften

Antallet mennesker som går i kirken på julaften har gått ned hvert år siden 2006, men tallene for 2011 viser et brudd i trenden, og en stor økning.

Nær 580.000 deltok i julaftengudstjenestene viser tallene for 2011. Dette er 36.500 flere enn året før, og tilsvarer en økning på sju prosent.

– Men jeg tror nok at det skifte i kulturen som skjedde etter 22. juli, kan ha gitt seg utslag ved særlige anledninger som julaften, sier Johnsen.