Strender overfylles av søppel om vinteren

Det flyter av søppel på bade- og turstrendene sør i Rogaland. Alt fra bildekk, fiskegarn og plastgjenstander gjør at enkelte strender ser ut som fyllinger.

Jone Omdal

Vei, og utemiljøsjefen i Eigersund kommune, Jone Omdal, forteller at det er kommunens ansvar å rydde opp.

Foto: Øystein Ellingsen

– Ja, det ser ikke akkurat bra ut nå, sier vei- og utemiljøsjef i Eigersund kommune, Jone Omdal.

Det er ikke mye som minner om en badestrand på Skadbergsanden i Egersund. Ikke på grunn av været, men på grunn av alt søppelet som ligger godt spredt ut over sanddynene.

– Dette er en offentlig badestrand, så det er kommunen som er ansvarlig for opprydningen, sier Omdal.

Mye søppel om vinteren

Likevel vurderer ikke kommunen å gjøre noe for å bedre forholdene. Ikke enda, i alle fall. De stormfulle vintrene langs kysten av Rogaland gjør søppelrydding svært vanskelig.

– Vi prøver å holde orden langs strendene, men på grunn av uværet om vinteren endrer både strand og søppel seg fra dag til dag. Derfor setter vi inn de største ressursene om våren, sier Omdal.

Til tross for at det ikke er 20 plussgrader og stekende sol i januar, blir strendene ofte brukt også om vinteren. Flere benytter kystlinja som turområde. Omdal sier at kommunen ofte får henvendelser fra turgåere.

– Hvert tilfelle vurderes av oss, og vi vurderer fortløpende om det må gjøres tiltak, sier Omdal.

Søppelet flyter på Skadbergstranden

Det ligger søppel skylt på land langs hele Skadbergstranden.

Foto: Øystein Ellingsen

35 tonn søppel

Det er ikke bare Skadbergsanden som lider seg gjennom vintermånedene. Søppelet driver også i land langs Jærstrendene. Bare i fjor plukket Jæren friluftsråd over 35 tonn søppel langs de sju mil lange strendene.

– Vi finner mye rart. Plast, tauverk og melkekartonger hvor påskriften er på et fremmed språk, sier styreleder i Jæren friluftsråd, Henry Tendenes.

Henry Tendenes

Henry Tendenes i Jæren friluftsråd forteller at de av og til finner melkekartonger med fremmede språk på blant søppelet.

Foto: Øystein Ellingsen

Han gjentar tallet igjen. 35 tonn på et helt år – og ifølge forurensningsloven er det kommunen som har ansvaret for skrotet langs kysten.

– Men herreløst søppel er det vel ingen som eier, og da er det vel ingen som vil ta ansvar for det, humrer Tendenes.

Kommunen har det hele og fulle ansvaret for Skadbergsanden, likevel rydder den også andre områder langs kysten som sliter med forsøpling.

– Det varierer fra sak til sak, og hvor alvorlig forsøplingen er, sier Omdal.