Stormene drar med seg tonnevis med søppel

Ryfylke friluftsråd arbeider på spreng for å rydde opp mellom vindkastene. Nå ønsker friluftsrådet en egen plan for å få bukt med miljøproblemet.

Vinterstormene har ført til store ødeleggelser og mye forsøpling i strandsonen. Ryfylke friluftsråd arbeider på spreng for å rydde opp mellom stormkastene. De etterlyser nå en bedre plan for å få bukt på det som har blitt et stort miljøproblem.

Friluftsrådet plukker mye søppel langs strendene i Ryfylke. Når stranden til slutt er fri for søppel, skal det bare en ny storm til, før friluftsrådet må ut igjen.

– Hvis du ikke rydder, så synker søppelet ned i bakken. Det tar blant annet 600 år før garnrester forsvinner, så det er klart at alt søppelet er et kjempestort miljøproblem, sier daglig leder i Ryfylke friluftsråd, Hans Olav Sandvoll.

Søppelet flyter godt langs strendene i Ryfylke. Kraftfulle stormer drar med seg tonnevis med avfall inn på land.

Hans Olav Sandvoll

Daglig leder i Ryfylke friluftsråd, Hans Olav Sandvoll, mener alt søppelet er et stort miljøproblem.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Så langt har vinteren vært helt spesiell. Jeg har vært her i 23 år, og jeg har aldri opplevd at det har blåst så mye som nå, sier driftssjef i Ryfylke friluftsråd, Ådne Ånesen.

Også på Egersund har strendene blitt fylt opp med søppel i år. Sandvoll forteller at alt søppelet som ligger langs strendene er et stort problem for både mennesker og dyr.

Nå ønsker han å få på plass konkrete tiltak som kan bedre situasjonen.

– Vi ønsker å få på plass en egen plan for hvordan vi kan bekjempe all denne forsøplingen om vinteren, sier Sandvoll.

Assisterende fylkesmiljøvernsjef i Rogaland, Per Kristian Austbø, sier at kampen mot avfallet nesten er nytteløs.

– Vi kan lage så mange planer vi bare vil, men søppelet vil komme tilbake. Det må midler og en samlet innsats til, og det fra flere hold, sier han.