Løyen – men ikke SÅ løyen

På sitt beste er Hans Morten Hansen så morsom at han kan få leserbrevskribenter, skjenkeutvalgsmedlemmer og andre humørløse blant oss til å kroke seg i latter. Med sin nye forestilling klarer han det bare nesten, skriver vår anmelder.

50 shades of Hansen

VIDEO: Klipp fra generalprøven og intervju med Hans Morten Hansen før torsdagens premiere.

Hans Morten Hansen har ingen enkel oppgave med «50 shades of Hansen», som hadde premiere på Stavangeren i går kveld.

Han skal følge opp Komipris-vinnende standupshow fra 2010 og 2012, og rett og slett leve opp til ryktet som kongerikets morsomste mann.

Fortsatt morsomt

Jeg mener Stavanger-komikeren fortsatt er Norges morsomste. Han har en timing som er i særklasse; han leverer poengene sine når han skal, og blir aldri fristet til å gjøre vitsene overtydelige. Han trenger ikke hjelp av fanfarer og lyseffekter for å holde forestillingen flytende.

Det er bare Hans Morten Hansen, rett opp og ned, i én time og ti minutter. Og han trenger ikke den overdrevne dialogen med publikum som mange komikere bruker som rein redningsplanke.

Hans Morten Hansen er absolutt best når han serverer poengene som antydninger eller understatements. Og han er best når han spiller på den nærmeste omkretsen sin; kone og barn får gjennomgå denne gangen også. Det er gjenkjennelig, og til tider hysterisk morsomt.

Hans Morten Hansen

Hans Morten Hansen tuller med egne ryggproblemer i forestillingen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Elegant vulgær

Ved å kalle opp forestillingen etter en erotisk bokfarsott, fryktet jeg at «50 shades of Hansen» skulle bli en banal pakke. Men Hans Morten Hansen styrer heldigvis unna de billigste «håhåhå-triksene» i stand up-boka. Få norske komikere kan være vulgære på en så elegant måte som Hansen.

Når forestillingen likevel ikke kommer opp på samme nivå som de to foregående showene, skyldes det at materialet er for ujevnt og tidvis overraskende dårlig. Det er veldig forutsigbart at Hans Morten Hansen selvironiserer over sin egen kroppsfasong. Det er morsomt en stund, men ikke i ti minutter som start på showet. Dessuten bærer noen av anekdotene underveis preg av å være vandrehistorier som Hansen ikke klarer å gjøre helt til sine egne – som normalt er en av hans største styrker.

Og så får han kraftig trekk for avslutningen. Der det burde kommet en punchline verdig Norges morsomste mann, kommer det i stedet en malplassert og lite oppfinnsom runde med mulla Krekar. Hans Morten Hansen, du kan ikke stå for fulle hus utover våren og servere vitser som var oppbrukt på sosiale medier allerede dagen etter at Krekar fikk ny adresse i Trøndelag.