Milliardprosjekter står på vent

Milliardprosjekter på norsk sokkel ligger på vent mens norsk oljeindustri har større kapasitet enn på lenge. – Det er på tide å gå motstrøms sier industrien.

Snorre A-plattform

Snorre A-plattformen skulle egentlig fått selskap av en Snorre C-plattform for å hente ut resten fra feltet. Men beslutningen er utsatt, og det kommer ingen avtale før siste kvartal neste år.

Foto: Rune Johansen

– Akkurat nå skulle jeg ønske at noen gikk litt motstrøms. Akkurat nå er det gode markedsmuligheter og man kan få gode priser. Så jeg håper noen ser de mulighetene og setter i gang noen av prosjektene.

Geir Austigard er konsernsjef i Øglænd system og styreleder i Norsk Industri Rogaland

Geir Austigard er konsernsjef i Øglænd system og styreleder i Norsk Industri Rogaland. Han håper oljeselskapene nå går mot strømmen og setter gang prosjekter som ligger på vent.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Det sier Geir Austigard som er konsernsjef i Øglænd system og styreleder i Norsk Industri Rogaland.

– Jeg vet det er mange som har finansielle utfordringer med å sette i gang nye prosjekter, men jeg tror timingen nå er god. Samtidig er det viktig for industrien at vi har noe nytt å jobbe med, sier han.

Mye å spare

Austigard mener at det kan være mye å spare for oljeselskaper som inngår kontrakter nå. Han sier det ikke noen hemmelighet at lavt aktivitetsnivå gir bedre priser.

Les også: Snorre-feltet bygges ut for 40 milliarder

– Jeg kunne godt tenkt meg å se både Castberg og Snorre 2040, det hadde gjort godt, spesielt for norsk industri, mener han.

Statoil Snorre C

Et videreutvikling av Snorre-feltet. Det planlegges en ny plattform for å kunne hente opp de gjenværende reservene på feltet. Utbyggingen er estimert å koste rundt 30 milliarder kroner.

Foto: Statoil

Konsernsjefen mener at situasjonen de siste årene ikke har vært god.

– Vi ønsker ikke alt på en gang. Det var en overoppheting. Det var for få folk til å gjøre jobben, prisene tok av, og det ønsker vi ikke. Jeg tror ett til to prosjekter per år fremover ville vært sunt, men det må nesten markedet ordne selv, mener Austigard.

Bente Nyland er direktør for Oljedirektoratet. Bildet er tatt i foajeen til direktoratet i Stavanger

Direktør i Oljedirektoratet Bente nyland etterlyser beslutninger når det gjelder prosjekter som er blitt liggende på vent.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Etterlyser beslutninger

– Jeg er bekymret for et par av prosjektene, og det er spesielt Snorre, som vi gjerne skulle sett en beslutning på.

Oljedirektør Bente Nyland ønsker og at det blir tatt initiativer for å komme i gang med prosjekter som har blitt liggende på vent.

– Selvfølgelig er det skuffende at man ikke får satt disse prosjektene i gang. Det er viktig å komme til en beslutning, slik at vi ser produksjon om noen år, sier Nyland.