NRK Meny
Normal

Meteoren lander på Forus

Sandnes får kunstmeteoren som Stavanger ikke ville ha.

Kunstneren Jone Kvies oransjerøde meteor skal henge på en næringsbygning i Koppholen 20 på Forus, forteller gallerist Arve Opdahl. Bygningen rehabiliteres av firmaet Hitec Products Drilling, ifølge Opdahl, og adressen er i Sandnes kommune. Planen presenteres på en pressekonferanse nå klokka 11.

 

Meteoren

 

Meteorens lange og kronglete ferd startet i Lysefjorden og ender altså opp i næringsområdet mellom Stavanger og Sandnes.

Den opprinnelige ideen som ble presentert i januar 2005 gikk ut på at tre store oransjerøde meteorer i lakkert aluminium skulle henge i fjellveggen i Rogalands størte turistattraksjon Lysefjorden. Prosjektet til ti millioner kroner førte til opphetede diskusjoner og Forsand kommune sa til slutt nei.

Tivolifjellet

Kvies partner Arve Opdahl er mannen som også fikk Anthony Gormleys rustne menn til Sola og Stavanger og Jimmie Durhams bilvrak-kunst til Viking Stadion.

Bergenseren er ikke kjent for å gi seg og i januar kom han tilbake med et nytt forslag. Da var målet å plassere en av aluminiumsmeteorene på Tivolifjellet ved siden av Atlantic Hotell i Stavanger sentrum. Men også det forslaget ble møtt med heftige protester.

Både Statens Vegvesen og politiet fryktet at meteoren - med en diameter på fem meter - ville ta for mye av oppmerksomheten til trafikantene og kunstfaglige eksperter mente den ville virke truende og dominerende i bybildet. Resultatet ble at både kultursjefen i Stavanger og Fond for kunstnerisk utsmykning vendte tommelen ned.

Forus

Nå ender meteorens altså på et forretningsbygg på Forus.

Jone Kvie har arbeidet med skulpturer i form av meteorer siden 1999. De har vært i bronse eller aluminium og er plassert alene eller i grupper på ulike steder, blant annet på Stortinget og ved Rogaland Kunstmuseum.