Mer avansert juks på teoriprøven

En kvinne i 30-årene ble avhørt av politiet etter at hun forsøkte å jukse på teoriprøven til førerkortet. Nå skal vegvesenet være ekstra på vakt få å ta dem som prøver å jukse.

Statens vegvesen, Haugesund

un forsøkte å jukse på teoriprøven til førerkortet. Nå skal vegvesenet være ekstra på vakt få å ta dem som prøver å jukse.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Hei, jeg skal ta billappen.

Skjebnens time er kommet. 17 år gamle Storm Gabrielle Salhus skal gjøre sitt første forsøk på å bestå teoriprøven til førerkort for bil. Hun har forberedt seg lenge til denne dagen.

Storm Gabrielle Salhus

Storm Gabrielle Salhus gjennomførte teoriprøven feilfritt tirsdag, uten å jukse.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Så godt jeg bare kan. Det skal bestås første gang, sier hun.

Jukset med mobil

Det er ikke alle som forbereder seg like godt. Mandag forsøkte en 30 år gammel kvinne å jukse seg til å bestå prøven i Haugesund. Hun ble imidlertid gjennomskuet av vegvesenet.

Les også: Politioffensiv mot falske førerkort

– Det var blant annet det at hun ikke kunne så veldig godt norsk, og likevel klarte å gjennomføre prøven på veldig kort tid.

Petter Sivertsen

Petter Sivertsen som er seksjonsleder for kjøretøy i Statens vegvesen, sier etaten må være oppmerksom på at forsøkene på juks blir mer avanserte.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Det forteller Petter Sivertsen som er seksjonsleder for kjøretøy i Statens vegvesen.

Kvinnen leverte fra seg en mobiltelefon, men hadde en ekstra mobil i lommen med trådløs forbindelse til en øreplugg. I den andre enden satt en person som hjalp henne med svarene. Politiet ble tilkalt og tok kvinnen med til avhør.

Mer avansert juks

– Kort fortalt er dette en utenlandsk statsborger som så det som problematisk å lære så mye norsk på så kort tid, at hun kunne ta norsk førerkort på vanlig måte. Hun valgte en lettvint løsning, gjennom hjelp av en annen. I øyeblikket vet vi ikke hvem det er.

Les også: Skjerpet kravene til førerkort – reduserte dødsulykkene med 66 prosent

Les også: Utlendinger får ikke førerkort

Det sier Torbjørn Nervik, politioverbetjent i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Torbjørn Nervik

Torbjørn Nervik, politioverbetjent i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, forteller at kvinnen som jukset valgte en lettvint løsning for å overvinne språkproblemer.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Metodene for å jukse seg gjennom teoriprøven blir mer og mer avanserte. Det skal vegvesenet merke seg.

– Vi må jo være enda mer observant på at jukset blir mer avansert. Vi må prøve å komme i forkant og avdekke det, sier Sivertsen i vegvesenet.

Farlige i trafikken

– Tusen takk. Jeg er helt skjelven!

Storm sin prøve er fullført og resultatet er null feil. Leende forsikrer hun at hun ikke har jukset. Hun blir imidlertid skremt av dem som prøver seg.

Les også: Lurte til seg nytt førerkort på 1. april

– Det er jo skummelt. De er jo farlige i trafikken hvis de ikke blir tatt. Det er ikke bra i det hele tatt, sier hun.