Hopp til innhold

Mener kjøreskolenes mørkekjøring gjør denne veien farlig

Mørkekjøring på offentlige veier på Jæren skaper farlige situasjoner for andre trafikanter, mener de som bor langs veien. Både trafikkskolene og Trygg Trafikk etterlyser bedre skilting.

Mørkekjøring på offentlige veier er en fare for sikkerheten, mener kjørelærere. Flere farlige situasjoner oppstår på mørklagte veier på Jæren. Nå vil Trygg Trafikk ha skilting når øvelse pågår.

VIDEO: I dette krysset ble Anvor Tjelta blendet av en kjøreskole-elev som hadde time. Farlig, mener hun.

Jutlandveien i Sandnes kommune er bare en av veiene Stavanger-distriktets kjøreskoler bruker til å trene på mørkekjøring med elevene sine.

Kjøreskolene har ingen måte de kan markere at de er ute på trening, og det har flere ganger skapt farlige situasjoner, mener beboerne langs veien. Opplæringen innebærer blant annet at biler står uten lyset på, eller med fjernlyset på, for å vise elevene hvordan det ser ut.

Sistnevnte har Anvor Tjelta fått erfare.

Vil ha lukket område

– Jeg skulle svinge av, men fikk lyset rett på meg, så jeg holdt på å kjøre rett ut, forteller Anvor Tjelta.

– Jeg ser nødvendigheten av å drive mørkekjøring. men at vi skal sette liv og helse i fare synes jeg er lite gjennomtenkt av kjøreskolene, mener hun.

Også kjørelærere NRK har vært i kontakt med, og Trygg Trafikk, er enig i at dette kan skape farlige situasjoner, og ønsker et lukket område for treningen.

Vegvesenet: – Skal være i reelt miljø

– Det er en krevende øvelse, men det er en del av opplæringen av nye trafikanter. Noe av mørkekjøringen skal foregå i et reelt trafikkmiljø, sier Morten Hage, seksjonsleder i Vegvesenet.

Noe lukket område kan han imidlertid ikke love, mens bedre merking ikke er umulig, ifølge ham.

– Skilting langs veien kan være et tiltak for å opplyse øvrig trafikk om at det pågår den type aktivitet på gitte strekninger, sier Hage.