Massiv utskifting av ordførere

Minst 12 kommuner får nye ordførere etter valget. Men det kan bli endringer i enda flere kommuner i Rogaland.

Jostein Eiane

Jostein Eiane er avtroppende ordfører i Rennesøy.

Foto: NRK

12 ordførere gir seg etter å ha sittet i en eller flere perioder. Det er nesten halvparten av ordførerene i Rogaland.

- Jeg kan ikke huske at det har vært så stor utskiftning av ordførere i Rogaland. Vanligvis er det bare noen få ordførere som vi sikkert vet skal skiftes ut, sier valgkommentator Tora Aasland. 

For noen av kommunene er det allerede klart hvem som blir ny ordfører, mens det er åpent hvem som blir i andre kommuner. I to av kommunene var det direktevalg på ordfører.

Hestehandel

I Strand kommune er Helge Steinsvåg fra Arbeiderpartiet den nye ordføreren. Dermed beholder Arbeiderpartiet ordførerkjedet i kommunen. Steinsvåg fikk hard kamp til døren av Kristelig Folkepartis Laila M. Steinsvik i det direkte ordførervalget. Steinsvåg er toller og markant Ryfast-motstander.

Terje Jørgensen jr

Terje Jørgensen jr

Foto: Lars Navestad / NRK

I Eigersund fikk Terje Jørgensen jr. fra Høyre flest stemmer i det direkte ordførervalget. Han etterfølger Johan Skaara, også fra Høyre. Jørgensen måtte felle noen tårer etter at det ble klart at han er den nye ordføreren i Okka by.

I Sokndal kommune gir Gudmund Holmen fra Arbeiderpartiet seg som ordfører. Hvem som blir ny ordfører er ikke klart. Arbeiderpartiet ble det største partiet, og inviterer til et bredt samarbeid for å få ordføreren. Men hvis FrP, H og KrF går sammen får de ordføreren. Det står mellom Dag Sørensen fra Ap og Jorunn Hegdal fra FrP om hvem som blir ordfører.

I nabokommunen Lund sier også Kjell Erfjord takk for seg. Der er Arbeiderpartiets Olaf Hafstad favoritt til å bli ny ordfører, men både Pål Anker Ravndal fra KrF, Ragnhild Kjørmo fra FrP og Magnhild Eia fra Sp er kandidater. Forhandlingene starter onsdag.

I Gjesdal kommune blir det ny ordfører, men favoritten til å bli ny ordfører er fra samme parti som avtroppende Karl Edvard Aksnes. Olaug Bollestad fra Kristelig Folkeparti fikk suverent flest personlige stemmer til tross for at partiet ble nest størst. Det største partiet ble Fremskrittspartiet, og der er Knut Arve Ravndal ordførerkandidat.

Pål Morten Borgli

Pål Morten Borgli

Foto: Frp

I Sandnes kommune er det klart for skikkelig hestehandel mellom Frps Pål Morten Borgli, Høyres Norunn Østrått Koksvik og Arbeiderpartiets Kåre Hauge. Frp er største parti, men  Høyre ønsker et bredere politisk samarbeid for neste periode, enn med bare Frp slik det har vært denne perioden. Hvem som etterfølger Jostein Rovik i ordførerstolen er også avhengig av om det blir omfordeling av mandater etter fintelling.

I Suldal kommune er Senterpartiet valgets vinner med nesten 35 prosenst oppslutning. Torkel Myklebust som har vært ordfører tidligere kan komme tilbake i ordførerstolen etter Andreas Drarvik.

I Tysvær kommune er Fremskrittspartiet største partiet. Men samarbeidskameratene Ap, Sp og KrF kan komme til å skyve FrP ut i kulden og sette seg i ordførerstolen.Randi Iren Rettedal er Frps ordførerkandidat. Sigmund Lier er Aps kandidat og kan etterfølge Reidar Pedersen fra samme parti.

I Finnøy kommune tapte Senterpartiet på at Jorunn Strand Vestbø ikke ville mer etter 16 år som ordfører. Dermed gikk Kristelig Folkeparti forbi Senterpartiet som det største partiet. Kjell Nes fra KrF kan bli den nye ordføreren.

Tor Bernhard Harestad

Tor Bernhard Harestad

Foto: Frp

I Rennesøy kommune har Jostein Eiane tydelig vært en populær ordfører. Når han nå ikke vil mer, tapte Krf 10 prosentpoeng sammnelignet med valget for fire år siden. Nå står vervet som ordfører mellom Tor Bernhard Harestad fra Frp og Ommund Vareberg fra H.

I Hjelmeland kommune er Bjørn Laugaland (Sp) klar som nye ordfører etter Terje Thornquist  (KrF).

I Bokn kommune sier Svein Ove Alvestad Høyre takk for seg. Senterpartiet ble største partiet etter valget, med Ap hakk i hel. Begge vil ha ordføreren, og de har allerede forhandlet uten resultat. June Kro er ordførerkandidaten til Senterpartiet og Kyrre Lindanger er Arbeiderpartiets kandidat.

I de andre kommunene sitter ordførerne trygt i Stavanger, Sola, Haugesund, Sauda, Kvitsøy, Time, Klepp,  og Vindafjord.

I Karmøy, Forsand, Bjerkreim og Randaberg er det usikkert om den sittende ordføreren fortsetter. Mens på Utsira blir det skifte når Jarle Nilsen fra Ap nå overtar vervet fra Geir Helge Rasmussen fra Utsira Fellesliste.

Sunt

Tora Aasland

Fylkesmann Tora Aasland er også NRK Rogalands valgekspert.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

- Det er sunt for demokratiet at det skiftes ordførere fra tid til annen. Ordførere som sitter i årevis sikrer ro og stabilitet, men sett fra folkets ståsted er det bra at det blir skifter av og til, sier Aasland.

Hun tror ikke at Fylkesmannen vil få større pågang enn normalt av usikre nye ordførere. Dessuten er Fylkesmannen allerede i gang med planleggingen av en besøksrunde til alle kommunene i Rogaland for å snakke om forholdet mellom kommunene og staten, kommunene og Fylkesmannen og ellers lover og regler slik de alltid gjør etter kommunevalg.