Hopp til innhold

Marie fikk profilbildene misbrukt av internasjonale svindlere

Både Finn.no og flere Facebook-brukere har gjentatte ganger rapportert falske svindler-profiler til Facebook – uten at selskapet har gjort noe med det.

Marie Stokka fra Jørpeland fikk profilbildene sine stjålet.

Marie Stokka fra Jørpeland fikk Instagram-bildene sine misbrukt på Facebook av internasjonale svindlere.

Foto: Privat

Marie Stokka (29) fra Jørpeland driver en svært populær Instagram-konto, med nesten 70.000 følgere.

Den falske Facebook-profilen «Sissel Hagen» har stjålet flere av Instagram-bildene hennes, og brukt dem til å lure norske og utenlandske ungdommer til en jobb som ikke finnes.

Det er skikkelig ekkelt, sier Stokka.

NRK har tidligere skrevet om Facebook-svindelen, hvor både intetanende nordmenn på jobbjakt og folk på jakt etter blant annet Playstation 5, blir lurt av det som ser ut til å være internasjonale bakmenn.

Noen av brikkene i denne svindelen er å lage falske profiler med stjålne bilder til nordmenn som Marie Stokka, eller å lage falske nettbutikker med navn og opplysninger tatt fra norske bedrifter.

Flere har rapportert

NRK har snakket med flere som har rapportert disse falske kontoene eller nettbutikkene til Facebook, uten at sosiale medier-giganten tar grep. En av dem er Stokka.

Hun ble for noen måneder siden kontaktet av en av følgerne sine på Instagram, som ba henne ta en titt på profilen Sissel Hagen på Facebook. Denne falske profilen har rekruttert intetanende nordmenn til å annonsere for like falske nettbutikker.

Etter det har Stokka fått flere henvendelser om det samme. Heldigvis skjønner folk at det ikke er hun som forsøker å lure dem.

Skjermdump av Sissel Hagen - profilen som misbrukte bildene til Marie Stokka.

Slik brukte den falske profilen Sissel Hagen bildene til Marie Stokka på Facebook, og lurte flere nordmenn inn i falske jobber.

Foto: Skjermdump

Stokka har flere ganger forsøkt å få den falske profilen slettet, og hun har fått venner og familie til å blokkere den. Men ingenting skjer.

– Jeg har rapportert til Facebook flere ganger. Det samme har venner og familie. Jeg får det samme svaret hver gang, sier hun.

Svaret er at de har hatt rapporten til gjennomgang, men har ikke funnet noe galt med profilen. Den falske «Sissel Hagen» forsvant etter hvert av seg selv, noe som er helt vanlig med disse profilene.

I stedet kommer nye, falske profiler som fortsetter den samme svindelen. Bare ved hjelp av tilfeldige stikkprøver i løpet av noen få uker, fant NRK nærmere femti slike falske profiler.

Når NRK forteller Stokka om omfanget av denne svindelen, blir hun sjokkert.

– Jeg har ikke vært klar over at det har vært så stort som du sier. Det er dumt, og veldig synd at det er så lett for folk å gjøre så mye skade som de gjør, sier hun.

Skjedde lite

Elektrofirmaet Åkra Elektriske i Rogaland er et av mange firmaer som er blitt misbrukt i denne svindelen.

Den falske nettbutikken «Akra Elektriske» brukte bilder og opplysninger fra bedriften på Karmøy til å selge varer kundene aldri fikk.

Daglig leder Jakob Tjøsvold sier at de forsøkte å få den falske butikken fjernet flere ganger – uten hell.

– Det skjedde fryktelig lite fra Facebook sin side over lang, lang tid, sier Tjøsvold.

Jakob Tjøsvold, Åkra Elektriske, daglig leder.

Jakob Tjøsvold, daglig leder i Åkra Elektriske på Karmøy er ett av firmaene som har rapportert inn brukerne til Facebook.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Hva synes du om det?

– Det synes jeg ikke noe om i det hele tatt. En ting er at det er plagsomt for oss, men det er kunder som blir lurt økonomisk oppi dette her, og vi har fått en del henvendelser fra kunder som har betalt inn penger for varer de aldri har fått, sier sjefen for det ekte Åkra Elektriske.

Etter at NRK tok kontakt med Facebook, forsvant Akra Elektriske i løpet av noen timer.

Finn tok grep

På Facebook sin kjøp-og-salg-side Marketplace har problemet med falske annonser til tider vært så stort at brukere som hadde ekte Playstation eller tilsvarende varer til salgs, så seg nødt til å merke disse spesielt.

Ekte PS5-annonse

Folk så seg nødt til å legge lapper med dagens dato på sine annonser på Facebook Marketplace.

Foto: Skjermdump

Nettstedet Finn.no, som er en stor konkurrent til Marketplace, har også opplevd samme type svindel med falske salgsannonser.

Finn.no har imidlertid gjort grep for å få disse svindeltypene bort fra sidene deres.

Det virker det også som om svindlerne har fått med seg, for de som blir kontaktet i dag blir utelukkende bedt om å publisere på Facebook Marketplace. Det viser den brede kartleggingen NRK har gjort av denne virksomheten.

Bedrageri og svindel er noe vi absolutt ikke ønsker at skal forekomme på vår markedsplass, og dersom vi oppdager det prøver vi å stoppe det så fort som mulig, sier Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i FINN.

– Bør ta det mer alvorlig

Han påpeker at det i deres annonseregler står veldig klart og tydelig at det ikke er tillatt å legge ut annonser på vegne av andre på Finn.

Om Finn avdekker slike annonser, eller får innrapporteringer om det, vil det føre til utestengelser.

Trolig er det grunnen til at vi ikke ser så mange tilfeller av dette på markedsplassen vår, sier Gjefsen.

Geir Petter Gjefsen, leder for Forbrukertrygghet i FINN.

Geir Petter Gjefsen, leder for Forbrukertrygghet i Finn, mener Facebook burde ta rapporteringene mer alvorlig.

Foto: Caroline Roka / Finn

Også Finn rapporterer disse svindlene inn til Facebook om de oppdager dem. Men de får samme respons som Stokka.

Som oftest gjør dessverre ikke Facebook noe med dem. Vi rapporterer også inn profilene som har stått for «rekrutteringen», men det samme gjelder her. De får som regel fortsette, sier han.

Gjefsen mener det er kjedelig for både Finn og brukerne når det forekommer svindel på Finn med Facebook som hjelpemiddel.

Vi skulle selvfølgelig ønske at Facebook tok disse rapporteringene mer alvorlig, for etter vår vurdering er det ikke store undersøkelsen som skal til for å avdekke om dette er reelle selskaper eller ei.

Han ber alle som eventuelt skulle oppleve noe ubehagelig eller uønsket på deres markedsplass om å si ifra til dem.

Skjermdump
Skjermdump
Skjermdump

Facebook tar ikke grep

NRK har sendt flere spørsmål til Facebook angående deres rolle i svindelen.

I den første e-posten svarer de at de i henhold til sine retningslinjer fjerner falske kontoer og innhold som fremmer og tilrettelegger for svindel når de blir oppmerksomme på det.

NRK vet at dette ikke stemmer.

NRK har i arbeidet med denne saken vært i kontakt med en rekke personer og bedrifter som har rapportert inn profiler og falske firmasider til Facebook.

Men ingenting har skjedd.

Når NRK i en e-post til presseavdelingen lister opp de samme profilene, tar Facebook dem ned i løpet av 24 timer.

– Vi fortsetter å dedikere betydelige ressurser til å takle dette bransjeomfattende problemet, skriver en talsperson for Meta i en e-post.

NRK er absolutt ikke fornøyde med svarene, og sender nye spørsmål til Facebook.

Vi ber dem redegjøre for hva de faktisk gjør om de får rapporter på falske profiler og profiler som driver med svindel, og spør om de har et ekstra fokus på jobb-grupper på Facebook.

Vi har alltid vært investert i å sørge for retningslinjene våre overholdes. Det gjør vi ved å bruke en kombinasjon av teknologi, menneskelig vurdering og rapporter fra brukerne våre for å finne og fjerne innhold som bryter disse retningslinjene, skriver de i en e-post.

Norsyd AS

En av de falske Facebook-sidene.

Foto: Skjermdump / NRK

Jobber med å finne falske profiler

De forklarer videre at de har et team med høyt utdannede eksperter som utelukkende fokuserer på å identifisere falske profiler og utvikle verktøy som motvirker denne typen aktivitet.

– Disse verktøyene inkluderer en kombinasjon av automatiserte og manuelle systemer som fanger opp mistenkelig aktivitet ved ulike interaksjonspunkter på nettstedet. De blokkerer og fjerner kontoer som brukes til uredelige formål, skriver de i en e-post.

De innrømmer imidlertid at noen kontoer kan komme forbi disse tiltakene og fortsatt komme seg inn på Facebook.

Ofte er dette fordi de ikke umiddelbart viser signaler om å være falske eller ondsinnede i begynnelsen, skriver de.