NRK Meny
Normal

Må låne perler fra Danmark

Det norske Kongehuset vil ikke låne ut jærperlene sine til en utstilling på Hå gamle prestegård. Men det danske Kongehuset låner ut sine.

Jærperle
Foto: Gry Solem / NRK

Av Gry Solem

Det siste året har museet samlet inn både perler, smykker og historier om jærperlene. Historiene strekker seg helt tilbake til 1600-tallet da det danske kongehuset oppdaget perlene i jærelvene. I anledning ustillingen har museet fått lov til å låne perler fra Det danske kongehuset.

- Det er ikke smykker, men perler som lå i skuffer med en beskrivelse av at dette er perler fra norske elver, sier daglig leder på Hå gamle prestegård, Eva Wathne.

Nei

Lørdag 9. juni åpner utstillinga "Jærperlene: lokal attåtnæring og danske dronningsmykke". Det norske kongehuset har også blitt spurt om å låne ut sine jærperlesmykker, men vil ikke låne de ut. I brevet til Hå kommune skriver kabinettsekretær Berit Tversland at anmodningen ikke kan imøtekommes. 

 

 

Brev fra Det kongelige Hoff
Foto: NRK

 

Fått flere smykker

Dronning Sonja fikk i 1974 en brosje med jærperler fra Rogaland fylkeskommune og i 1995 under tusenårsmarkeringen for kristendommen fikk hun en ring og øredobber fra Hå kommune- samtlige med jærperler. Det er disse smykkene Slottet er blitt spurt om å låne ut, men som de altså ikke har svart på. 

 

 

Jærperler

Et av smykkene på utstillingen.

Foto: Arild Eskeland / NRK