Lusa trives hele året

- Har du sjekket om barnet ditt har lus?

Lusekam
Foto: Ståle Frafjord / NRK

- Jeg klødde ganske mye. Vi prøvde å ta kammen, men jeg hadde så flokete hår. Da vi ristet håret over badekaret, så falt det en svart lus ut. Det var ganske ekkelt, forteller elleve år gamle Sofie.

Hun har akkurat opplevet å ha lus for tredje gang. Det er slett ikke uvanlig.

Sofie er blitt mer forsiktig.
- Før så gikk jeg gjerne rundt og klemte alle, og hadde håret løst slik at det kunne borti andres hår. Det gjør jeg ikke lenger.

To ganger i året er det nasjonale kampanjer mot hodelus. Alle foreldre oppfordres til å sjekke barna sine. Det innebærer å kjemme veldig grundig gjennom håret på jakt etter smådyr.

Det er ikke alle som gjør dette like grundig og resultatet er at lusa nå er en kjent gjest gjennom hele året, i skoler og barnehager.

Hodelus
Foto: Scanpix/AP

- Vi opplever at lusa er der hele tiden. Spesielt etter sommeren er mange klasser preget av lus.

Det er mange foreldre som i disse dager får skriv hjem fra skole eller barnehage der de blir bedt om å sjekke barna for lus.

Lusekam

- Så lenge barna ikke har fått påvist lus, trenger du bare en lusekam, sier apoteker Jorunn Kvalevåg.

Det er mye å velge mellom. Det finnes lusekammer med ståltagger og forstørrelsesglass. Apotekeren synes vi bør velge en helt enkelt kam, med tette tinner på den ene siden og stre tinner på den andre

-Da bør du bruke den siden med de tette tinnene og greie veldig grundig. Særlig for jenter med langt hår bør man bruke tid på lusejakten, sier Kvalevåg.