Hopp til innhold

Helsestudenter vil bidra, men eksamen nærmer seg

– Akkurat nå er det vanskelig å vite hva vi skal prioritere, om det er jobb eller å lese til eksamen, sier femteårs medisinstudent.

Medisinstudent Nora Ruud ved Sykehuset i Vestfold.

Nora Ruud har fått koronaviruset i fanget i praksisen på Sykehuset i Vestfold.

Foto: Privat

– Jeg tror det kan gå ut over eksamenslesingen for en del, men så tror jeg at den kompetansen mange får ved å jobbe, vil gjøre oss veldig godt rustet til vi er ferdige studiene.

Det sier Nora Ruud, hun er femteårsstudent på medisin ved Universitetet i Oslo. Forrige uke startet hun praksisperioden på Sykehuset i Vestfold, på akutten. Men denne uka har hun jobbet mest med smittevern.

– Vi har jo utrolig lyst til å hjelpe, og mitt inntrykk er at alle medisinstudenter har lyst til å jobbe. Akkurat nå er det vanskelig å vite hva vi skal prioritere, om det er jobb eller å lese til eksamen.

Universitetene positive

– Det er positivt at medisinstudentene vil hjelpe på sykehusene, men det er viktigere enn noen gang at de prioriterer studiene. De må bli ferdige slik at de kan hjelpe til i helsesektoren.

Per Bakke, dekan ved det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen.

Per Bakke, dekan ved det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen.

Foto: Universitetet i Bergen

Det sier dekan Per Bakke ved det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen.

– Vi vil sørge for at eksamen går til planlagt tid. Dette har vi stort fokus på, spesielt for avgangsstudentene.

De fire medisinske fakultetene i Oslo, Bergen Trondheim og Tromsø samarbeider godt nå, og sykehusene gjør det de kan for å gi studentene den praksisen de trenger.

Selv om universitetet er stengt, får studentene undervisning digitalt.

– Professorene er flinke til å tenke kreativt for å få undervisningen ut til studentene.

Vanskelig for studentene

Mange medisinstudenter sitter nå og leser til eksamen, samtidig som de kjenner på at de burde bidratt ute der pasientene er.

Leder i Norsk medisinstudentforening, Håvard Ulsaker

Leder i Norsk medisinstudentforening, Håvard Ulsaker.

Foto: Thomas Eckhoff

– Vi har oppfordret studentene til å melde seg til tjeneste. Spesielt har helsetjenesten et stort behov for 5.- og 6.-årsstudentene. Samtidig ønsker vi at eksamener skal avholdes, slik at studentene kan følge normal studieprogresjon.

– I tiden fremover er det viktig med god informasjonsflyt til studentene om hvordan eksamensavviklingen skal gjennomføres i praksis for de enkelte kullene.

Det sier leder i Norsk medisinstudentforening, Håvard Ulsaker.

Flere har fått avlyst praksisundervisningen sin, og jobber i stedet. Forventningen er at dette kan godkjennes som praksis.

Sykepleiere i praksis

Også mange sykepleierstudenter sliter med kombinere studier med ønsket om at de jobber i helsetjenesten nå.

– Vi har fått flere hundre henvendelser fra studenter som fortviler fordi praksisperioden kommer akkurat nå, sier nestleder Martin Wichstad i Norsk Sykepleierforbund student.

Mange studenter har deltidsjobb innen helse, og arbeidsgiver forventer at studentene stiller opp og jobber mest mulig. Andre blir hindret av lokale karanteneregler som gjør at de ikke kan jobbe og ha praksis to forskjellige steder.

Andre sliter med at veileder ikke er tilgjengelig på grunn av karantene. Det er ikke ennå laget felles regelverk i denne situasjonen, slik at høgskoler og universiteter håndterer dette ulikt.

Prøver å gjennomføre praksis

Bjørg Frøysland Oftedal, Prodekan for utdanning, 
Avdeling for kvalitet og helseteknologi ved UiS

Bjørg Frøysland Oftedal, Prodekan for utdanning ved helsevitenskapelig fakultet, ved UiS

Foto: Universitetet i Stavanger

Prodekan Bjørg Frøysland Oftedal for utdanning ved helsevitenskapelig fakultet ved Universitetet i Stavanger, sier de har jobbet dag og natt siden torsdag.

– Vi ønsker på den ene siden at sykepleierstudentene skal gjennomføre praksisen som planlagt. På den andre siden ser vi at de trengs som arbeidskraft i denne situasjonen.

Også for sykepleiere er det viktig at de blir ferdig med studiene til normert tid, for det vil være stort behov for dem umiddelbart.