Hopp til innhold

Kvinner drikker mer i det nye Norge

Stadig flere kvinner får rusproblemer og trenger behandling. Klinikklegen, politikeren og bloggeren er uenige om hvorfor.

Vinglass.

Tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning viser at antall kvinner som blir innlagt på sykehus med alkoholskader har økt med 45 prosent fra 1999 til 2009.

Foto: Colourbox

Stadig flere kvinner får alkoholproblemer. På Haugaland A-senter i Haugesund er en stadig økende antall av pasientene kvinner, og klinikksjef Geir Iversen tror endret drikkemønster er årsaken.

– Når det gjelder alkohol begynner vi nå for alvor å se resultatene av endrede drikkevaner i befolkningen, og mer likestilte drikkemønster blant kjønnene. Mens det tidlgiere var vanlig at kvinner drakk mindre enn menn, så drikker de nå like mye, sier han.

Vin klar for musikk

Illustrasjonsbilde.

Foto: PIERRE ANDRIEU / AFP

Flere kvinner til avrusning

Klinikksjefen forteller at kvinner for alvor har meldt seg på når det gjelder behov for behandling.

– Mange av de kvinnelige pasientene kommer for første gang i behandling når de er mellom førti og femti år. Kvinner med alkohol og/eller medikament-avhengighet er klart en økende gruppe hos oss, sier han.

Iversen mener endringen i drikkemønsteret er en naturlig konsekvens av økt tilgjengelighet.

Drikker øl

Illustrasjonsbilde.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Det er på en måte en trist, men logisk konsekvens av en mer liberal alkoholpolitikk, og en mer liberal holdning til bruk av alkohol i ulike sammenhenger, og langt oftere enn det som var vanlig for ti år siden, sier han.

45 prosent økning på ti år

Geir Iversen sier det er mange som ikke søker hjelp etter rusmiddelavhengighet ofte er forbundet med skam. Mørketallene er med andre ord store.

At kvinner drikker mer og har alkoholproblemer viser også tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning. Statistikken viser at antall kvinner som blir innlagt på sykehus med alkoholskader har økt med 45 prosent fra 1999 til 2009. Iversen mener det må en holdningsendring til.

– Det kan nok være at en igjen bør tenke på at det nok er et behov for å bli mer rusmiddelbevisst igjen, enn det en har vært den seneste tiden, sier Iversen.

Cava i ukedagene

Anne-Marie Lindholt (27), kaller seg frøken Cava, og driver selskapsarrangøren og bloggen Cava and Cupcakes.

Anne-Marie Lindholt

Anne-Marie Lindholt driver bloggen Cava and Cupcakes.

Foto: Privat

– Jeg tror kanskje alkohol er mer akseptert i hverdagen. Før var det kun forbeholdt helgene, og da drakk man ofte veldig store mengder alkohol. Det var typisk norsk å være nesten sanseløs lørdag før klokka 12 for å slippe å bruke penger på byen, sier hun.

Hun er enig med Geir Iversen i at drikkemønsteret i Norge har endret seg, men hun tror ikke alkoholinntaket er den største forskjellen.

Cupcakes

Anne-Marie Lindholts Cava and Cupcakes arrangere lunch med nettopp cava og cupcakes.

Foto: Cava and Cupcakes

– De siste årene har den norske alkoholkulturen nærmet seg mer den man finner nedover i Europa, i Frankrike og Italia. Jeg tror at ved å spre alkoholinntaket i uken begrenser folk seg mer i helgene. Før satt man å drakk uten stopp fra 18 til 23 på lørdager. Nå koser man seg mer med alkoholen, i mindre mengder. Vi nærmer oss et mer sunt forhold til alkohol, sier hun.

– Gutter tar en øl på puben etter jobb de også

Hun tror heller ikke det er spesielt for kvinner at alkoholbruken har spredt seg mer utover i uken.

– Jeg tror helgefylla er mer på vei bort for alle. Guttene kan også gjerne ta seg en pils etter jobb eller en øl til fotballkampen på en onsdag, sier hun.

Lindholt tror økningen i behandlingen av alkoholproblemer som Iversen forteller om skyldes at flere kvinner innrømmer å ha alkoholproblemer nå.

– Før var det mer tabu, og mindre akseptert, og derfor er det nok flere som får behandling nå, sier hun.

Ser flere overstadig berusede jenter

Tina Bru (25), er nylig innvalgt i bystyret i Stavanger. Hun har deltatt i utelivet i Stavanger i åtte år, men har ikke selv sett noen stor endring i kvinners alkoholinntak.

Tina Bru

Tina Bru er bystyrerepresentant for Høyre i Stavanger.

Foto: NRK

– Det er likevel ikke tvil om at det er veldig mange unge mennesker som drikker veldig mye, og det er jo en økning i hvor mange jenter jeg ser som er overstadig beruset, så det kan godt hende at det er flere kvinner nå enn før som drikker mer, sier Bru.

Hun peker også på at Norge har en uheldig drikkekultur, og har ikke sett noen forbedring i den, slik Lindholt mener.

Den norske forspielkulturen

– I Norge har vi en slik forspielkultur der poenget er å drikke mest mulig før man går på byen fordi det er veldig dyrt å drikke på byen. Det tror jeg fører til at veldig mange drikker mer enn de hadde gjort hvis de hadde gått på byen tidligere. Det blir et jag etter å tømme flasken, sier hun.

– Jeg tror det fører med seg at vi får et unaturlig forhold til alkohol hvor målet blir å drikke seg fullest mulig fortest mulig før man går ut i stedet for at det blir fordi det er hyggelig og koselig å ta seg en tur ut, legger hun til.

Bru mener prisnivået på alkohol er en medvirkende faktor til det hun kaller en uønsket forspielkultur.

– Jeg tror at hvis det hadde vært billigere å drikke på byen hadde folk gått ut tidligere og man hadde fått en kultur for å kose seg ute og bruke byen, i stedet for å sitte hjemme i leiligheter og feste der, sier Tina Bru.

Gratis og anonymt selvhjelpsprogram

Stiftelsen Bergensklinikkene

Stiftelsen Bergensklinikkene (logo)

– Vi vet at det er mange som ikke oppsøker behandling for sine rusmiddelproblemer fordi dette ofte er forbundet med skam, sier Morten Heszlein-Lossius ved Stiftelsen Bergensklinikken.

På grunnlag av dette har organisasjonen laget en nettside der man kan teste sitt rusmiddelforbruk, og få hjelp anonymt og gratis.

– På rushjelp.no kan kan man teste forbruket sitt, og gjennomføre et selvhjelpsprogram gratis og anonymt. Dette gir således en lav terskel til behandling, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland