Hopp til innhold

Kunst til Berlin

Gallerist Arve Opdahl tar med seg rogalandskunstnerne og åpner filial i kunstmetropolen Berlin.

Galleribygg i Berlin

- Interessant for Stavanger og for kunst-Norge, og et markedsmessig smart grep av Galleri Opdahl i Stavanger. Det sier kunstkritiker Trond Borgen om at Arve Opdahl neste måned flytter inn et nytt stort galleri-hus i Berlin. Dermed åpnes nye dører for flere lokale kunstnere.

Arve Opdahl er i fyr og flamme. Bergenseren som fikk Anthony Gormleys rustne menn til Stavanger, Jimmie Durhams bilvrak til Viking Stadion, og som skapte bruduljer med Jone Kvies meteor, rører på seg igjen. I slutten av september åpner han en filial i en femetasjers bygning i det tidligere Øst-Berlin. Den anerkjente svenske galleristen Claes Nordenhake har kjøpt Lufthansas gamle lokaler, for  å åpne et gallerihus med ti gallerier og visningsrom for samlere. Av 4000 kvadratmeter går 128 til Opdahl og hans kunstnerstall.

- Denne anledningen griper vi begjærlig, sier Opdahl.

Foruten Nordenhake skal Opdahl holde hus sammen med anerkjente gallerister som Konfrad Fischer og Gebruder Lehmann. Også nordmannen Atle Gerhardsen driver galleri i Berlin, men en satsing på dette nivået er uvanlig og interessant, sier kunstkritiker Trond Borgen.

Strategisk markedsgrep

- Dette er et av de få eksemplene på et galleri som virkelig vil jobbe for å synliggjøre noe av det beste av norsk kunst i utlandet.  Det skjer det for lite av.  Det er noe vi har bruk for.  Men først og fremst er dette et strategisk markedsgrep fra Arve Opdahls side fordi det dreier seg om å styrke sin posisjon, ikke minst økonomisk i forhold til det økonomiske kunstmarkedet, sier Borgen.

Gallerifilialen i Lindestrasse 35 i Berlin byr på nye muligheter for kunstnerne i Opdahls stall, hvor flere er fra Rogaland - som Ole Martin Lund Bø, Jone Kvie, Else Leirvik og Per Dybvig - sistnevnte skal ha åpningsutstillingen 27. september.|

- Dette synes jeg er aldeles strålende.  Det er en vanvittig satsning fra galleriets side, sier Dybvig. 

Kunstnerne vil bli mer synliggjort

Og kunstkritiker Trond Borgen sier tiden vil vise hva galleriet kan få og bety for kunstnerne.

- Det vil bety at norske kunstnere vil bli mer synliggjor ute i Europa og dermed kan de også få en større sjanse til å delta internasjonalt i andre sammenhenger som er viktige, sier Borgen.