NRK Meny
Normal

– Fritt skolevalg vil gå utover de svakeste

Regjeringen vil at ungdommer skal kunne velge videregående skoler hvor som helst i landet. – Dette vil gå ut over de svakeste, mener fagopplæringssjefen i Rogaland fylkeskommune.

Elever i klasserom

Regjeringen vil at ungdommer skal kunne søke seg til videregående skoler hvor som helst i landet, ikke bare i sitt eget fylke.

Foto: Kallestad / Scanpix

Catrine Utne Pettersen

Catrine Utne Pettersen, fagopplæringssjef i Rogaland fylkeskommune, er kritisk til regjeringens forslag om fritt skolevalg.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Hvis ungdommene kan velge hvilken skole som helst i hele Norge, vil Rogaland på grunn av oljeindustrien være svært attraktivt, ifølge fagopplæringssjef i Rogaland fylkeskommune, Catrine Utne Pettersen.

Hun frykter derfor at flinke ungdommer utenfra vil presse ut svake elever fra Rogaland.

– Jeg er redd for at dette vil gå utover de svakeste elevene, som da vil bli fortrengt lenger bak i køen, sier Pettersen.

Regjeringen har begynt arbeidet

I erklæringen til den blå regjeringen, står det at «regjeringen vil gi elevene i den videregående opplæringen rett til fritt skolevalg på tvers av fylkesgrenser». I dag kan ungdommer i utgangspunktet bare søke seg til skoler i sitt eget fylke.

Kunnskapsdepartementet (KD) er nå i startfasen av arbeidet med å utrede fordeler og ulemper med å endre dagens system.

– I den forbindelse har vi bedt fylkeskommunene om informasjon og innspill om dagens situasjon når det gjelder inntak og bevegelse av elever i den videregående skolen, sier pressetalskvinne i KD, Siri Baastad, til NRK.

Bekymret for lærlingene

Fagopplæringssjef Pettersen er blant dem som har fått forslaget på sin pult. Hun er spesielt bekymret for lærlingene i denne sammenhengen. Fra før av merker Pettersen stor pågang fra ungdommer fra hele landet som ønsker å ta lærlingeperioden i Rogaland. Det er i dag lov å gi gjesteplass til enkelte elever fra utenfor fylket.

Lærlinger

Jacob Hansen og Markus Normann (bak) er blant de heldige: de har sikret seg lærlingplass hos firmaet Planken bygg i Stavanger.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Vi ser vi har en utfordring, særlig i de populære fagene, fordi vi har et næringsliv som er veldig attraktivt.

– Nå kan det se ut som at regjeringen åpner opp, sånn at vi kan få et enda større press, sier hun.

Lengre ventelister

Dette kan i så fall føre til enda lengre ventelister for lærlingene. I dag mangler nær 450 elever i videregående skole i Rogaland lærlingplass til høsten. Samtidig har 590 elever fra andre fylker fått lærlingplass.

De fleste ønsker seg læreplass i oljeindustrien. Pettersen tror likevel ikke det blir noen krise i år.

– Det er fremdeles tidlig i lærlingåret, mange bedrifter har ferie, så vi vil nok se i løpet av de neste ukene se at tallet blir betydelig redusert, sier hun.