Hopp til innhold

Stadig flere tar utdanning i militæret

1100 av våre beste ungdommer går i disse dager frivillig inn porten i Madlaleiren. 200 av dem slår to fluer i én smekk og tar deler av utdanningen under førstegangstjenesten.

Kø med rekrutter i Madlaleiren

Slik så det ut i Madlaleiren i dag. Første dag i militæret innebærer en god porsjon venting for rekruttene.

Foto: Benedicte Rottem / NRK

Flakkende blikk, spenning og mye venting. Det er første dag for rekruttene i KNM Harald Haarfagre – eller Madlaleiren – i Stavanger.

– Jeg er veldig spent, utbryter Kornelia Haddal Sivertsgård (17) fra Bergen.

Det har hun grunn til å være, for hun skal nemlig ikke bare trenes opp til å fungere i kongens klær, hun tar like godt deler av utdanningen i Madlaleiren.

Sivertsgård er blant 200 rekrutter som kombinerer førstegangstjenesten i Madlaleiren med læretiden. Og tallet er stigende. I år hadde Madlaleiren 1000 søkere.

Totalt 1100 rekrutter entrer porten i militærleiren i Stavanger i disse dager.

Motormann og matros

Sivertsgård fikk høre om ordningen på skolen. Hun skal ta utdanning i resepsjonistfaget.

– Jeg hadde i utgangspunktet lyst til å gjennomføre førstegangstjenesten, så det å kombinere det med læretid er jo veldig bra, sier hun.

Læretiden er på to år. Ett av disse årene får rekrutten godskrevet etter førstegangstjenesten – som er på cirka ett år. Institusjonskokk, kontorfag, sikkerhet, matros og motormann er populære fag.

Ole Herman Løvdokken (18) fra Kongsberg skal ta læretiden i IKT under førstegangstjenesten.

– Det blir vel mye trening, da, sier Løvdokken, på spørsmål om hva han forventer av førstegangstjenesten og læretiden.

Passer på

Lærlingkoordinator i Madlaleiren, Hild Salo, er stramt antrukket i uniform. Hun går i dag rundt og sjekker at alle har møtt opp og «prøver å hanke inn dem som prøver å snu i porten».

– Jeg er vel like spent som de 200 rekruttene, sier hun.

På landsbasis kan Forsvaret tilby 30 lærlingfag, i Madlaleiren tar de inn rekrutter til 17 fag.

– Mange jenter

25 prosent av rekruttene er jenter.

– Andelen jenter har i alle år vært høyt i forhold til andre avdelinger i Forsvaret, sier Salo, som mener flere ungdommer bør få øynene opp for ordningen.

– Ungdommene blir veldig bra fulgt opp her hos oss. De er håndplukka – dette er kremen av norsk ungdom. De er valgt ut basert på karakterer og fysisk form før de kommer hit. I den andre enden betaler vi dem med god opplæring, sier Salo.