Hopp til innhold

Kranglet om studiestøtten

Det gikk hett for seg i studio da Tina Bru (H) møtte Eirik Faret Sakariassen (SV) til debatt om studiestøtten.

Tina Bru og Eirik Faret Sakariassen

– SV har sittet åtte år i regjering, og ikke fått til noen ting, sier Høyres Tina Bru.

– Høyre skal gi mellom 25 og 100 milliarder i skattelette. Dere sitter igjen med mindre penger til disse formålene, kontrer SVs Eirik Faret Sakariassen.

Det gikk heftig for seg da de to politikerne møttes i studio på Ullandhaug.

HØR DEBATTEN HER:

– Lavest støtte på 38 år

Bru mener at studiestøtten må bli høyere og reguleres etter prisveksten i samfunnet.

– I år er studiestøtten på det laveste punktet på 38 år. Den er 60 prosent av minstepensjonen, og har ikke blitt regulert i forhold til prisveksten ellers i samfunnet, sier Bru.

Høyrepolitikeren mener at dette fører til at studentene blir hengende bakpå.

– Det er ikke nødvendigvis verdens verste ting å måtte jobbe ved siden av studiene. Men når studentene må jobbe så mye at det går på bekostning av studiene, så blir det et problem. Derfor må vi gjøre noe med studiestøtten. Det minste vi kan gjøre er å regulere den i forhold til veksten ellers i samfunnet, og så må vi bygge flere studentboliger, sånn at studentene kommer seg inn på boligmarkedet og ikke må bruke så mye penger på å bo.

– Prioriterer studentboliger

SVs Eirik Faret Sakariassen kontret med at hans parti har satset hardt nettopp på studentboliger.

– De siste årene har vi prioritert å bygge mange studentboliger, og det har vi også gjort. Det er flere studentboliger enn noensinne. Vi har bygget 7800 nye, og litt over 600 av disse er i Stavanger.

– Vi har et mål om å øke studiefinansieringen til 123.000 kroner i året. Det vil være et løft fra der vi er i dag, men det kan også være for lite. Det handler blant annet om hvordan boligprisene er, og derfor har vi prioritert studentboliger. Over én fjerdedel av pengene en student får, brukes på bolig. Når vi bygger studentboliger sørger vi for å regulere ned prisene, noe som gjør at studentene sitter igjen med mye mer.

– SV har ikke gjort noe

– SV har lovt elleve måneders studiestøtte i åtte år i regjering, og har ikke gjort noe. De har ikke gitt elleve måneders studiestøtte, og har ikke økt studiestøtten, sier Bru.

– Høyre har derimot programfestet at vi kommer til å gjøre det, og når vi lover noe i programmet, så kommer vi til å gjøre det.