Fakta
LYD OG VIDEO
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- Kosthold for gravide Reporter: Cathrine Oftedahl (Real-Audio 6:35)
Guro Waldeland Takvam
Bli med familien Takvam fra Stavanger på ferden fram mot fødsel. Guro og Tor giftet seg i november i fjor og nå venter de sitt første felles barn. Etter ultralydundersøkelse ble terminen for Guro fastslått til 11. juni. Vi følger dem her på internett og i Ettermidddaglokalen hver tirsdag kl. 16.30.
-Det går nok tre til fire skiver ekstra hver dag, sier Guro Waldeland Takvam, som nå er 24 uker inn i svangerskapet. Pålegget styres mer av lysten enn sunn fornuft, sier hun, men Nugattien er satt til side.
Nei til Camembert
-Spis vanlig anbefalt kosthold,
er rådet fra ernæringsfysiolog Synnøve Strandenes. Det vil si mye grønnsaker, frukt, grove brødprodukter, melkeprodukter, fisk og kjøtt. Ekstra viktig er det å få i seg jern, kalsium og sitrusfrukter.
Ernæringsfysiolog Synnøve Strandenes
-En daglig dose tran og folat,
anbefaler ernæringsfysiologen.Forskning viser at omega 3 kan redusere risikoen for å få for tidlig fødte barn. Folat er et B-vitamin som finnes i grønne grønnsaker, sitrusfrukter og grovt mel. - Men for å være på den sikre siden er det lurt å ta ekstra tilskudd folat, mener Strandenes. Forskning har vist at risikoen for å få barn med ryggmargsbrokk reduseres med folatinntakt en måned før svangerskapet og i de tre første månedene inn i svangerskapet.
-Unngå alkohol,
myggost (bl.a.camenbert, brie og blåskimmelost) rått kjøtt og rå fisk, er ekspertens råd. Ferskvannsfisk (f.eks.ørret) bør unngås på grunn av det høye kvikksølvinnholdet i denne typen fisk her i landet. På reise i utlandet kan det være lurt å unngå egg og kylling som ikke er godt nok stekt på grunn av salmonellafaren.
Kvalm eller har halsbrann?
Spis små og hyppige måltider. Drikk mye vann, spesielt mellom måltidene, er Strandenes sine råd.