Kommunen stoppet skoleutbygging og satte inn vektere for å holde entreprenøren ute

EIGERSUND (NRK): Entreprenøren Kvia svarer med å kreve 40 millioner kroner av Eigersund kommune. Dette etter at kommunen hevet kontrakten med Kvia om bygging av en ny skole.

Vakthold på byggetomta

FULL STOPP: Eigersund kommune har stoppet utbygginga av nye Eigerøy skole i Eigersund. De har også fått inn vakthold på tomta for holde entreprenøren ute.

Foto: Espen A. Eik / Dalane Tidende

Utbygginga av en ny skole i Eigersund kommune har ført til en stor konflikt mellom kommunen og hovedentreprenør Kvia AS.

En storm av ulike beskyldninger splitter nå de to partene.

Konflikten har blitt så betent at skoletomta er sperret av og holdes under oppsikt av vektere for å holde entreprenøren vekke.

– På bakgrunn av flere alvorlige forhold har Eigersund kommune etter en lengre dialog med totalentreprenøren Kvia AS kommet til at det ikke lenger er forsvarlig å fortsette samarbeidet om bygging av nye Eigerøy skole. Kommunen har derfor sett seg nødt til å heve kontrakten med Kvia AS, står det i en pressemelding på kommunen sin nettside.

Sekreteriatsleder Leif E. Broch, Eigersund kommune

IKKE FORNØYD: Eigersund kommune vil ikke fortsette samarbeide med Kvia. Her representert ved kommunikasjonssjef Leif E. Broch, Eigersund kommune

Foto: Øystein Ellingsen

– Hvorfor vakthold?

– Det er for å sikre at det ikke blir diskusjon i etterkant om noe har skjedd på byggeplassen, for eksempel skader, og hva som finnes av verdier, sier kommunikasjonssjefen i Eigersund kommune Leif E Broch, til Dalane Tidende som først omtalte saka.

Kristoffer Lerum, advokaten til Kvia, mener at påstandene kommunen legger fram, ikke holder vann. Verken samlet eller hver for seg.

– På vegne av Kvia bestrider vi at kommunen har rett til å heve kontrakten. Kvia har ikke misligholdt sine forpliktelser. Vi forstår ikke at kommunen velger å sette seg i en situasjon der det uansett blir en stor forsinkelse for prosjektet, og hvor det kommer til å bli store ekstrakostnader, sier Kristoffer Lerum.

Han mener Kvia AS fortjener en unnskyldning og at de må få lov til å begynne å jobbe igjen.

Ønsket å få til en løsning

Dersom Kvia får fortsette arbeidene, vil skolen kunne stå klar 4. januar 2021. Kommunen vil da heller ikke bli holdt økonomisk ansvarlig, opplyser Lerum.

Advokaten skriver i ett brev at en heving av kontrakten kan føre til flere år med forsinkelser.

Det skyldes at kommunen da må i gang med ny anbudsrunde og oppstart for ny totalentreprenør. Det vil også medføre en betydelig sum for kommunen. Ifølge Kvia kan det være snakk om rundt 40 millioner kroner.

Har sperret av området

NY SKOLE: Kommunen avsluttet kontrakten med entreprenøren Kvia på fredag. Denne beslutningen vil de ikke endre. Partene skal møtes neste mandag.

Foto: Frank Ege / Dalane Tidende

Kvia har vanskelig for å forstå at kommunen ønsker å sette seg i en situasjon som dette.

– Hvis kommunen ikke ønsker å være med på et møte og opprettholder hevelsen av kontrakten, blir dette møtt med umiddelbart søksmål og etterfølgende rettssak, advarer Lerum.

Kommunen står fast på sitt

Kvia gav kommunen frist til klokka 15.00 onsdag ettermiddag til å frafalle hevingen av kontrakten.

Men i et brev til Kvia AS fra kommunens advokat Sveinung Eliassen onsdag ettermiddag, kommer det fram at Eigersund kommune holder fast på beslutningen om å heve kontrakten.

Kommunen vil likevel takke ja til invitasjonen fra Kvia AS om et møte, der målet er å finne en løsning for å hindre at konflikten eskalerer.

Kvia selv har liten tro på at det vil komme noe konstruktivt ut av møte der kommunen er representert av advokat. Møte ble heller ikke holdt innen fristen som Kvia ba om. Ifølge Kvia sier kommunen at det skyldes høstferien.

Når det kommer til spørsmål om erstatningsansvar avviser kommunen at de har erstatningsansvar overfor Kvia.