NRK Meny
Normal

Sjåføren av dette kjøretøyet må hvile i 45 timer

To utenlandske sjåfører måtte stoppe på stedet og ta 45 timers pause på grunn av store brudd på hviletidsreglene. De ble stoppet på kontroll ved Krossmoen kontrollstasjon i natt.

Lastebil, brudd på hviletidsbestemmelser

To sjåfører ble stoppet på kontroll ved Krossmoen kontrollstasjon natt til fredag. De ble pålagt 45 timer hvile etter store brudd på hviletidsreglene.

Foto: Statens Vegvesen

I natt ble to utenlandske sjåfører pålagt en god pause etter store brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Begge måtte ta en såkalt ukehvil på 45 timer før de fikk kjøre videre.

Totalt har det vært hele syv brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene hos de litt over 130 bilene som er blitt kontrollert av Statens vegvesen i Rogaland denne uken.

– Det er et ganske vanlig antall, forteller kontrollør for Statens vegvesen Tor Helge Torgersen.

– Men det er hovedsakelige mindre brudd, for eksempel på døgnhvilen, legger han til.

Du skal ha minst én god hvil i uken

Føreren av dette kjøretøyet har brudd på hvilebestemmelsene

Føreren av dette kjøretøyet brøt hvilebestemmelsene, og fikk en skriftlig advarsel under kontroll på Krossmoen kontrollstasjon onsdag kveld.

Foto: Statens Vegvesen

Disse kjøretidsbestemmelsene gjelder for alle som kjører et kjøretøy som veier mer enn tre og et halvt tonn.

– Du skal ha en god hvil hvert døgn, i tillegg til en ukehvil på 45 timer. Etter syv dager, skal de ha 45 timer pause. Da har disse sjåførene som er blitt stoppet ikke hatt det. Og derfor blir de bedt om å ta det med en gang, sier Torgersen.

Hvert år gjennomfører vegvesenet tilstandsundersøkelser på om hviletidsbestemmelsene blir opprettholdt.

I 2013 var det litt mer enn 30 prosent av de undersøkte sjåførene som brøt reglene for hvile per døgn, og 20 prosent kjørte lengre strekk per dag enn hva som er tillatt. Brudd på døgnhvile og daglig kjøretid er de vanligste bruddene på hviletidsreglene.