Hopp til innhold

Juletårnet feirer tiårsjubileum

I år er det ti år siden fem år gamle Anja Ariel Tørnes Brekka ba ordføreren om å pynte Ullandhaugtårnet. Siden det har det vært et lyspunkt på hele Jæren.

Ullandhaugtårnet med julelys

Siden 2001 har et julepyntet Ullandhaugtårn kastet lys helt fra Jæren til Ryfylke.

Foto: NRK

Anja Ariel Tørnes Brekka

Anja Ariel Tørnes Brekka tok initiativet til å dekke Ullandhaugtårnet med julelys.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

I november 2001 fikk daværende ordfører i Stavanger et brev fra en fem år gammel jente.

– Jeg gikk i barnehage på Ullandhaug, og kjørte forbi tårnet hver dag. Jeg sa til pappa at det hadde vært fint med lys på tårnet. Så sendte han brev til ordføreren og jeg tegnet hvordan jeg ville det skulle se ut, forklarer Anja Ariel Tørnes Brekka.

Ordføreren tok kontakt med Telenor, som likte ideen og satte den ut i livet. Den 7. desember samme år ble julelysene tent for første gang.

– Skulle være grønt

Anja er nå femten år, men husker godt at hun fikk være med å tenne lysene for ti år siden.

– Jeg husker at jeg ble veldig skuffet over at det ikke ble grønt. Jeg husker også at jeg trykte på knappen, og at den var veldig seig og rar, sier hun.

På søndag tennes julelysene på Ullandhaug igjen, tent slik tradisjonen er. Tårnet, på hele 199 meter over havet, er synlig over Jæren og i Ryfylke, og har blitt en stor bidragsyter til julestemningen i området.

– Jeg har ikke vært med på å tenne lysene etter den første gangen, men det er utrolig gøy å se. Jeg synes egentlig ikke det er så fint, men det er jo juletradisjon. Det virker som om det er en del av alles jul, sier hun.

– Alle kan bli hørt

Selve ideen bak juletrelys-opplevelsen har betydd mye for Anja, som i dag går på Steinerskolen i Stavanger.

– Det viser at en ikke trenger å være så stor og smart for å få ting gjennom, og kan bli hørt uansett hvor liten man er. Det er viktig, sier hun.

I dag er hun medlem i Rød Ungdom, og sitter som fast representant i Ungdommens byrtyre i Stavanger.

– Den samme greia gjelder for Ungdommens Bystyre også. Selv om de ikke har noen reell makt, er det jo en viktig påvirkningsmulighet, sier hun.

I kveld skal Anja innta Langgata i Sandnes, sammen med andre politiske aktive for å demonstrere mot Strippeklubben "Money Talks" i Sandnes.