Jubler over millionstøtte til Vitenmuseum

I statsbudsjettet er det lagt inn 11 millioner kroner til Jøssingfjord Vitenmuseum i Sokndal, samtidig som det er lovet at restbeløpet på 14 millioner vil komme.

Jøssingfjord vitensenter

Slik blir Jøssingfjord Vitenmuseum.

Foto: Jøssingfjord Vitenmuseum

Bess Grastveit

Bess Grastveit er prosjektleder for Jøssingfjord vitensenter.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Det betyr at Jøssingfjord Vitenmuseum til sammen er lovet 25 millioner kroner, og da er det lov til å feire.

– Vi har hatt flagget til topps på rådhuset og feiret med kaffe og kaker, sier prosjektleder Bess Grastveit.

Vitensenteret skal satse spesielt på geologien og krigshistorien i Jøssingfjord i Sokndal. Hele budsjettet er på 76 millioner kroner.

– Nå er jeg nesten helt sikker på at vi får det til, men vi har en utfordring når det kommer til fylket. Vi har en søknad på fylkesnivå som skal behandles i november eller desember, sier prosjektlederen.

Jøssingfjord vitensenter

Denne tegningen illustrerer hvordan vitenmuseumet vil bli seende ut fra utsiden.

Foto: Jøssingfjord Vitenmuseum

Overbeviste kulturministeren

I fjor kom ikke museet med i fylkesmannens forslag til budsjett. Det gjorde at de manglet 25 millioner kroner. Men at vitenmuseumet nå har fått statsstøtte, lover godt.

– Det er nasjonal og internasjonal interesse, så vi har fått tilbakemeldinger på at det bør være et bygg i Jøssingfjord.

Hun tror at besøket fra kulturminister Thorhild Widvey kan ha hatt effekt.

– Vi viste henne en enorm begeistring, og alle var med på å vise bygda og alt vi har her nede som er viktig å ikke glemme. Både når det kommer til krig, geologi og bergverksdrift, sier Grastveit.

Vidvey på besøk

Stortingsrepresentant og leder av Rogalands-benken (H), Siri Meling (f.v.), Kulturminister Thorhild Widvey, Prosjektleder Bess Grastveit og Gruppeleder for Høyres fylkestingsgruppe, Rogaland fylkeskommune Elin Schanche.

Foto: Jan Ove Grastveit / Jøssingfjord Vitenmuseum

Klart i 2017

Jøssingfjord Vitenmuseum skal bli et senter som minner om vitengarden på Jæren. Planen er at det skal bli et industrimuseum som bygger på bergverksdrift i Jøssingfjord.

– Når ser du for deg at dette er klart?

– Jeg håper vi kan åpne det allerede i 2017, det er målet. Men det er klart at vi ikke kan starte å bygge med en gang, prosjektet må prosjekteres først.

Jøssingfjord vitensenter

Jøssingfjord Vitenmuseum skal bli et senter som minner om vitengarden på Jæren.

Foto: Jøssingfjord Vitenmuseum